'Noodzaak van stabiliteit'

Trump overlegt met Libische krijgsheer Haftar, die regering omver wil werpen

19 april 2019 18:26 Aangepast: 19 april 2019 18:53
Krijgsheer Khalifa Haftar Beeld © AFP

De Libische krijgsheer Khalifa Haftar, die momenteel probeert de internationaal erkende regering in Tripoli ten val te brengen, lijkt te mogen rekenen op de steun van de Amerikaanse president Trump.

De twee hebben afgelopen maandag telefonisch overleg gehad, maakte het Witte Huis vandaag bekend. Ze spraken over de 'strijd tegen terrorisme' en de 'noodzaak van vrede en stabiliteit in Libië'.

Oliereserves

Trump toonde waardering voor de belangrijke rol van Haftar in de strijd tegen terreur en bij de bescherming van de Libische oliereserves. Beiden hadden het ook over een 'gemeenschappelijke visie' voor de Libische overgang naar een stabiel, democratisch politiek systeem.

In Libië concurreren sinds de val van dictator Khadaffi in 2010 twee regeringen en tal van milities om de macht. Generaal Haftar probeert sinds enkele weken Tripoli onder controle te krijgen. Daar zetelt de door de VN gesteunde regering van Fayez al-Sarraj.

Haftar roept op tot veroveren hoofdstad

De VN maakt zich zorgen om de dreigende situatie in Libië. Krijgsheer Kalifah Haftar heeft opgeroepen om de hoofdstad Tripoli te veroveren.

Law and order

Al-Sarraj heeft buiten de hoofdstad nauwelijks enige macht, terwijl Haftar, met zijn machtsbasis in het oostelijke Benghazi, zich steeds meer laat gelden als de sterke man die wel voor 'law and order' weet te zorgen.

Hij heeft inmiddels de openlijke steun van buurland Egypte, maar ook Frankrijk zou heimelijk steun verlenen aan de krijgsheer.

De Wereldgezondheidsorganisatie meldde vrijdag dat door het offensief ten minste 213 doden zijn gevallen en meer dan duizend gewonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elf doden bij strijd om Libische hoofdstad Tripoli

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore