Geen handen

Vervuild water mogelijk oorzaak misvormingen Franse baby's

19 april 2019 12:50

Vervuild water is er mogelijk de oorzaak van dat in drie departementen in Frankrijk baby's worden geboren zonder handen of vingers.

Sinds 2010 zijn ruim 20 baby's met misvormingen geboren in de regio Ain (grenzend aan Zwitserland) en de buurregio's Morbihan (Bretagne) en Loire-Atlantique.

De Franse autoriteiten, die een nationaal onderzoek hebben ingesteld, vermoeden dat een vervuild reservoir met drinkwater de oorzaak is. De getroffen families kregen water van hetzelfde waterbedrijf. Bovendien liggen hun regio's aan het eind van het netwerk.

Pesticiden

Het water was mogelijk vervuild met al dan niet verboden pesticiden, meldt de Franse zender BFMTV. Tijdens de zwangerschap groeiden de bovenste ledematen bij de kinderen niet voldoende.

Uit een eerder, kleiner onderzoek na de geboorte van twaalf misvormde baby's kwam geen gezamenlijke oorzaak naar boven. Nadat in Ain opnieuw elf kinderen met onvolledige lichamen werden geboren, besloot het Franse ministerie van Volksgezondheid tot een nationaal onderzoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore