'Dit is terreur'

Journaliste (29) doodgeschoten bij rellen Noord-Ierland

19 april 2019 06:36 Aangepast: 19 april 2019 17:57
Bij de rellen werd er ook geschoten: een 29-journaliste werd dodelijk getroffen. Beeld © Getty Images

Bij rellen in de Noord-Ierse stad Londonderry is een 29-jarige vrouw doodgeschoten. Ze was als journalist aan het werk toen ze door kogels werd getroffen.

De politie beschouwt haar dood als een terreurdaad. Bij de ongegeregeldheden in de wijk Creggan werd de politie beschoten en bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk. Ook werden enkele voertuigen in brand gestoken.

Een andere journaliste vertelt dat ze bij een politieauto naast de vrouw stond toen kogels haar troffen. "Ik stond naast haar en zag haar vallen. Ik belde een ambulance, maar agenten hadden haar in hun auto gezet en reden naar het ziekenhuis. Daar is ze overleden. Ze was pas 29", twittert Leona O'Neill.

Inval

In Creggan, een buurt waar veel Ierse nationalisten wonen, begonnen de rellen na een inval van de politie in een woning. In Londonderry is het sinds januari onrustig nadat nabij een rechtbank in het centrum van de stad een auto was ontploft.

De Noord-Ierse politie vermoedt dat republikeinse extremisten van de Real Irish Republican Army (Echte Ierse Republikeinse Leger) achter de explosie zitten. Ook worden ze nu verantwoordelijk gehouden voor de dood van de journaliste. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore