Rapport vrijgegeven

Trump was woest over Mueller-onderzoek: 'I'm fucked!'

18 april 2019 23:00 Aangepast: 19 april 2019 06:29
Donald Trump en zijn vrouw Melania onderweg naar de helikopter in Washington. Beeld © AFP

Amerika is in de ban van het Mueller-rapport dat is vrijgegeven. Het rapport bevestigt de belangrijkste conclusies uit de samenvatting, die eerder dit jaar werd opgesteld door de minister van Justitie. Maar er staat nog veel meer in.

Moesten de Amerikanen het eerst nog doen met een samenvatting van vier kantjes, nu moesten ze een lijvig rapport van wel vierhonderd pagina’s lezen om erachter te komen wat de conclusie was van speciaal onderzoeker Mueller. Wat staat er allemaal in?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf vragen over het vrijgegeven Mueller-rapport

Geen samenspanning

De eerste conclusie is dat de twee belangrijkste punten uit de samenvatting van minister Barr in elk geval kloppen.

Mueller zegt dat er geen bewijs is voor samenspanning van de Trump-campagne met de Russen, toen zij de presidentsverkiezingen van 2016 wilden beïnvloeden. Daarnaast wilden veel journalisten weten hoe het nou zat met belemmering van de rechtsgang: heeft Trump geprobeerd om het onderzoek van Mueller te proberen te hinderen? In de samenvatting stond dat Mueller de president niet vrijpleit van belemmering, en dat staat ook in het rapport.

Voorafgaand aan het vrijgeven van het rapport gaf minister Barr een persconferentie. Hierin zei hij dat hij goed had gekeken naar de voorbeelden uit het rapport waarin Trump de rechtsgang zou hebben belemmerd. De minister concludeerde dat hij niet op vervolging van de president over zou gaan.

President Trump viert vandaag dan ook als een overwinning. Op Twitter kraait hij met een Game of Throne-achtige foto victorie, en in een persconferentie liet hij zich breed grijnzend omringen met applaudisserende medewerkers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek levert geen bewijs van samenwerking Trump en Rusland in verkiezingen 2016

'I'm fucked!'

Verder geeft het rapport een inkijkje in het Witte Huis onder Donald Trump. Er is een uitgebreide beschrijving van hoe de president reageerde op de aanstelling van speciaal aanklager Robert Mueller. Trump viel verslagen in zijn stoel: "Oh mijn god. Dit is verschrikkelijk. Dit is het einde van mijn presidentschap. I'm fucked." De president was woest op toenmalig minister van Justitie Jeff Sessions. Trump had van hem verwacht dat hij hem zou beschermen.

Daarnaast gaat het rapport in op de antwoorden van de president op de vragen van Mueller. Wat opvalt: Trump gaf erg vaak aan geen herinnering te hebben van hoe het precies zat. Meer dan dertig keer zei de president geen herinnering te hebben van belangrijke gebeurtenissen. Het team van Mueller noemde de antwoorden van de president 'inadequaat'.

Niet voorbij

Hoewel de president hoopt dat het ergste nu voorbij is, zullen journalisten en tegenstanders van Trump de komende dagen door het rapport blijven spitten om uit te zoeken of de belangrijkste boodschap van Trump inderdaad klopt. Want hoewel Trump roept dat het onderzoek een en al tijdverspilling was, zien veel Democraten nog genoeg redenen om de president te wantrouwen. Het Mueller-onderzoek is dan wel afgerond, maar het politieke drama eromheen is nog niet voorbij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`