Rusland beïnvloedde campagne

Vijf vragen over het vrijgegeven Mueller-rapport

18 april 2019 17:44 Aangepast: 18 april 2019 18:51
De Amerikaanse minister van Justitie William Barr.

Weken nadat speciaal aanklager Robert Mueller zijn bevindingen aanleverde bij het Amerikaanse ministerie van justitie, is zijn rapport weer in het nieuws. Vandaag is het rapport openbaar gemaakt.

Vijf vragen en antwoorden.

Waar ging dat rapport ook alweer over?

De FBI concludeerde na de presidentsverkiezingen van 2016 dat de Russen zich actief hadden bemoeid met de verkiezingsstrijd. Rusland had een voorkeur voor een overwinning van Donald Trump. Daarom stelde het ministerie van Justitie een speciale aanklager aan, Robert Mueller, om te onderzoeken of de Trump-campagne had samengespannen met de Russen om de verkiezingen te beïnvloeden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek levert geen bewijs van samenwerking Trump en Rusland in verkiezingen 2016

Hij heeft op 23 maart dit jaar het rapport met daarin zijn bevindingen ingeleverd bij de minister van Justitie, William Barr. De minister heeft dat rapport samengevat en die samenvatting heeft iedereen kunnen lezen. Barr schreef dat er geen bewijs is gevonden dat de campagne van Donald Trump met de Russen heeft samengespannen.

Oké, klaar dus. Toch? Waarom is dit nu dan nog steeds een onderwerp van gesprek?

Sommige Amerikanen - de Democraten voorop - denken dat de minister belangrijke informatie heeft weggelaten. Minister Barr is aangesteld door Trump en geldt daarom als iemand die aan de kant van de president staat. Het rapport van Mueller is vierhonderd pagina’s maar de samenvatting van Barr is krap vier kantjes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pittige aanval Trump op onderzoeker Mueller: 'Hij is kwaadaardig en ruïneert levens'

Daarnaast waren er geruchten dat medewerkers van Mueller ontevreden waren over de samenvatting van de minister. En het allerbelangrijkste: hoewel in de samenvatting stond dat de Trump-campagne niet met de Russen samenspande, pleitte Mueller de president niet vrij van het tegenwerken van het onderzoek. In juridische termen heet dat 'het belemmeren van de rechtsgang'.

Nadat de druk op de minister van Justitie toenam, heeft Barr eerder deze week beloofd dat hij het rapport vandaag, donderdag 18 april, openbaar maakt.

Dus dat hele rapport is nu openbaar gemaakt?

Nee, niet helemaal. Minister Barr en onderzoeker Mueller hebben bepaalde informatie uit het rapport gecensureerd. Zaken die Amerikaanse spionnen in het buitenland in gevaar zouden kunnen brengen, bijvoorbeeld. Of informatie die de reputatie kan schaden van mensen die verder niet worden onderzocht voor strafbare feiten. En Democraten en tegenstanders van Trump zijn bang dat de minister nog veel meer informatie achterhoudt.

En wat staat er in het rapport?

Het rapport bevestigt de twee belangrijkste zaken uit de samenvatting. Ten eerste is dat Mueller geen bewijs heeft kunnen vinden voor samenspanning van de Trump-campagne met de Russen. Ten tweede is dat Mueller en zijn team het team van Trump niet vrijpleiten van het belemmeren van de rechtsgang. Dat laatste slaat op de vraag of de president het onderzoek van Mueller actief zou hebben tegengewerkt. Eerder vandaag zei minister Barr daarover dat hij goed heeft gekeken naar wat Mueller daarover schreef, en dat hij heeft geconcludeerd president Trump niet strafrechtelijk te vervolgen.

Wel staan er een aantal opvallende zaken in. Zo schrijft Mueller dat de president hem probeerde te ontslaan, maar dat adviseurs hem wisten te overtuigen dat niet te doen. Ook schrijft Mueller dat Trump, toen hij werd ondervraagd voor het rapport, vaak antwoordde dat hij bepaalde zaken zich niet kon herinneren. Maar, hoe opvallend dit soort zaken zijn, dat zijn bijzaken. De belangrijkste conclusies van de samenvatting van Barr staan overeind.

Dat is dus goed nieuws voor president Trump.

Die zal inderdaad opgelucht zijn. In het rapport staat dat Trump des duivels was toen de speciaal aanklager werd aangesteld door de voorganger van minister Barr, Jeff Sessions. De president dacht dat dit het einde van zijn presidentschap inluidde. Vandaag viert Trump dat hij niet vervolgd zal worden. Hij tweette al een Game of Thrones-achtige foto met een boodschap voor de Democraten: game over.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore