29 Duitsers overleden

Inzittende busongeluk Madeira: 'Iedereen schreeuwde'

18 april 2019 14:25 Aangepast: 18 april 2019 16:48
Brigitte en Heinz zaten in de bus. Beeld © SIC

De bus reed weg en na een paar seconden hadden de inzittenden al door dat het helemaal mis was. Een Duits stel vertelt een dag na het fatale ongeluk op Madeira dat het voertuig volledig op hol sloeg. "Hij ging steeds sneller en sneller en sneller." Uiteindelijk viel de bus van een helling naar beneden en kwamen 29 mensen om het leven.

Ze waren onderweg naar een restaurant om met z'n allen uit eten te gaan: de groep van 57 mensen die gisteren in de bus op Madeira zaten. De voornamelijk Duitse toeristen waren op het Portugese eiland voor een vakantie. Ze kenden elkaar niet, maar boekten gisteren allemaal hetzelfde uitje, schrijft het Duitse ntv. 

11 mannen en 18 vrouwen overleden

Maar dat uitje veranderde in een vreselijk drama. De bus waarin de groep vervoerd werd, raakte van de weg en viel vervolgens meters naar beneden. Volgens de krant Observador zijn er 11 mannen en 18 vrouwen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar om het leven gekomen. 

Nog eens 28 anderen raakten gewond, waaronder ook de buschauffeur en de gids.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet duidelijk, maar inmiddels komt er steeds meer informatie naar buiten. Volgens berichten in verschillende media zou een technisch probleem aan de bus de reden zijn geweest. Zo wordt gedacht aan een kapotte rem of een opgesloten gaspedaal.

'We zaten als baby's opgerold in de stoel'

Dat is ook wat de Duitse Heinz en Brigitte van 68 en 70 jaar tegen de Portugese televisiezender SIC aangeven. Ze zijn de eerste inzittenden die tegenover de media vertellen wat er in de bus is gebeurd. "We dachten gelijk: de chauffeur is de macht over het stuur verloren. De bus ging alsmaar sneller en sneller. We zaten als baby's opgerold in onze stoel. Die houding heeft ons gered." Het stel had daarnaast hun veiligheidsgordel om.

Ze zijn diep geschokt over wat er gisteren is gebeurd. Ze kennen de overleden Duitsers niet persoonlijk, maar trokken al wel een week met ze op. "Veel mensen zijn hun man of vrouw verloren. En sommigen weten nog niet eens of hun man of vrouw nog leeft."

Het busongeluk. Het busongeluk.

'Ze vlogen door de bus'

"Ik denk dat de remmen kapot waren, ik kan echt niets anders bedenken", vertelt Heinz. "Iedereen vloog op een gegeven moment door de bus." Brigitte vult aan: "Ze vlogen als papier naar buiten. Ik weet niet of ze hun gordel om hadden."

Wonder boven wonder wist dit Duitse stel te overleven. Ze klommen zelfstandig uit de bus en werden geholpen door het ambulancepersoneel dat er volgens hen binnen enkele minuten was. 

Drie dagen nationale rouw

De Portugese overheid heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn heeft een crisisteam opgericht en minister Heiko Maas is inmiddels onderweg naar Madeira. "Het is schokkend dat de paasvakantie voor zoveel mensen een tragedie is geworden. We denken vandaag aan diegenen die rouwen om hun familieleden en vrienden. We delen hun pijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Verschrikkelijk busongeluk op Madeira: zeker 29 Duitse toeristen overleden

Ook bondskanselier Angela Merkel zegt geschokt te zijn. "Met verdriet en ontzetting denk ik aan onze landgenoten en alle andere mensen die getroffen zijn door het vreselijke busongeval op Madeira." Ze dankt de Portugese hulpdiensten voor hun goede werk.

De dodelijke slachtoffers zijn naar een speciaal mortuarium gebracht op het vliegveld van Funchal op Madeira. Uiterlijk zaterdag moet iedereen geïdentificeerd zijn, zei het hoofd van het ziekenhuis in Funchal vanmiddag.

'Chauffeur niet dronken'

De officier van justitie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk. De eigenaar van de bus heeft aangegeven volledig mee te werken met de onderzoeksautoriteiten. De bus werd volgens de krant Diário de Notícias in 2013 goedgekeurd. De buschauffeur zou daarnaast een 55-jarige man zijn met veel werkervaring. Volgens de krant Express zou er geen alcohol zijn geconstateerd in zijn bloed op het moment van het ongeluk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore