Nog steeds instortingsgevaar

Internationale competitie nieuwe spits Notre-Dame, kerk 5 à 6 jaar dicht

17 april 2019 14:37 Aangepast: 17 april 2019 14:40
De torenspits van de Notre-Dame vlak voordat hij instortte Beeld © AFP

Architecten van over de hele wereld kunnen ontwerpen indienen voor een nieuwe torenspits van de Notre-Dame. Die stortte maandag in tijdens de brand waarbij een groot deel van de Parijse kathedraal werd verwoest.

Volgens de Franse premier Edouard Philippe moet de Notre-Dame een nieuwe torenspits krijgen 'die is aangepast aan de technieken en de uitdagingen van onze tijd'. 

Is herbouw noodzakelijk?

"De internationale competitie stelt ons ook in staat de vraag te stellen of we de torenspits eigenlijk wel moeten herbouwen", voegde hij eraan toe.

Hij merkte op dat de torenspits pas in de 19de eeuw aan de kathedraal is toegevoegd.

Instortingsgevaar

Ondertussen is er nog steeds geen duidelijkheid over de oorzaak van de brand. In de kathedraal is nog steeds geen gerechtelijk onderzoek mogelijk vanwege instortingsgevaar.

Voorlopig worden ooggetuigen ondervraagd om achter 'de waarheid rond en oorsprong van de brand te komen', meldt het bureau van de openbare aanklager van Parijs.

Zo ziet de Notre-Dame er van binnen uit na de brand

Het altaar staat er nog, maar de ravage in de Notre-Dame is gigantisch. Op beelden is een gapend gat te zien op de plek waar eerst het eeuwenoude dak zat.

5 à 6 jaar dicht

Volgens bisschop Patrick Chauvet, rector van de Notre-Dame, zal de kerk zo'n vijf à zes jaar dicht zijn voor publiek, zei hij tijdens een bijeenkomst met winkeliers uit de buurt. 

Volgens hem is een deel van de kathedraal erg verzwakt door de brand. Hij zei daarbij niet om welk deel het gaat. 

De Notre-Dame heeft 67 werknemers in dienst. Wat zij de komende jaren moeten gaan doen, kon Chauvet niet zeggen.

Klokkenmaker van de Notre-Dame: 'Hopen dat hij nog heel is'

De klok van één van de torens van de Notre-Dame komt uit Nederland. Het lijkt erop dat hij de brand heeft overleefd, maar de klokkenmaker houdt zijn hart vast. "Je krijgt toch een band met zo'n klok."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore