Ga naar de inhoud
'Wij kunnen dit'

Macron: Notre-Dame binnen 5 jaar herbouwen

De Franse president Emmanuel Macron. Beeld © AFP

President Emmanuel Macron heeft vanavond in een televisietoespraak de Franse bevolking beloofd de Notre-Dame binnen vijf jaar te herbouwen.

De beroemde kathedraal raakte zwaar beschadigd door een uitslaande brand. Het hele dak werd verwoest en een spits stortte in. Het haantje dat op de top stond is teruggevonden.

"We gaan de kathedraal weer opbouwen nog mooier dan ze was en ik wil dat het binnen vijf jaar gebeurt'', aldus Macron in een korte verklaring. "Dat kunnen we. Maar laten we niet in de val trappen van overhaasting''. In 2024 is Parijs gastheer van de Olympische Spelen.

Verenigen

Macron zei dat de dramatische vuurzee het beste heeft boven gebracht in een land dat werd verscheurd door verdeeldheid. "Wat we gisteravond zagen in Parijs was ons vermogen in beweging te komen en ons te verenigen om te zegevieren''.

Hij prees de brandweerlieden, "de helden die gedurende vijftien uur de vlammen hebben bestreden''.

Franse geschiedenis

De president haalde ook de Franse geschiedenis aan. In het verleden werden tal van steden, havens en kerken in de as gelegd. "Elke keer hebben we ze weer opgebouwd. Onze geschiedenis stopt nooit en altijd zullen we beproevingen moeten doorstaan''.

Voor het herstel van de Notre-Dame is in minder dan een dag al 700 miljoen euro opgehaald, met name door welvarenden en het bedrijfsleven.