Hulp uit onverwachte hoek

Robot Colossus bestreed brand Notre-Dame van binnenuit

16 april 2019 19:24 Aangepast: 16 april 2019 20:07
Colossus aan het werk in de Notre-Dame. Beeld © AP

De Franse brandweerlieden die gisteren met man en macht het vuur probeerden te bedwingen in de Notre-Dame, kregen daarbij hulp van een speciale blusrobot. De robot, die Colossus heet, ging de kathedraal in op het moment dat het voor de brandweer te gevaarlijk werd.

De brand in de Franse kathedraal brak gisteren rond kwart voor zeven uit. De vuurzee verspreidde zich razendsnel en al gauw stond het hele dak van de Notre-Dame in lichterlaaie. Brandweermannen konden de kerk op een bepaald moment vanwege de veiligheid niet meer betreden en zetten hun blusrobot Colossus in.   

Vallende brokstukken

In het gebouw bluste de robot door om zo de temperatuur te verlagen. Verder doofde Colossus brokstukken die van het dak naar beneden vielen. Toen de kust veilig was konden de brandweerlieden het vrijgemaakte pad in de kathedraal weer betreden.

Temperatuurmeter en 360 graden camera

De robot van bijna 500 kilo kan flink blussen, maar ook materiaal en gewonden vervoeren. Het ding is uitgerust met rupsbanden waarmee het makkelijk over obstakels en trappen kan rijden, een 360 graden camera en een temperatuurmeter. 

Het apparaat maakt sinds 2017 deel uit van het Franse brandweercorps. Gisteren was de eerste keer dat Colossus bij zo'n grote brand is ingezet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoekers: brand Notre-Dame was een ongeluk

Kunstschatten gered

Rond drie uur vannacht meldde de brandweer dat ze het vuur volledig onder controle had. Een groot deel van de kathedraal is verwoest. Zo gingen het dak en de torenspits van de kathedraal verloren. De twee iconische torens en de structuur van de Notre-Dame zijn behouden. 

Het grootste deel van de religieuze kunstschatten uit de Notre-Dame is gered, inclusief waardevolle relikwieën. Bij de bestrijding van de brand zijn twee agenten en een brandweerman gewond geraakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`