Restauratie

Goed nieuws: hoogleraren maakten volledige 3D-scan van Notre-Dame

16 april 2019 14:44 Aangepast: 16 april 2019 15:39
Voor en na de brand. Beeld © EPA

Bij de brand is het dak van de Notre-Dame grotendeels verwoest. Toch is er ondanks alle ellende goed nieuws. Van de hele kathedraal is een 3D-scan gemaakt waarmee elk detail eenvoudig kan worden gereproduceerd.

De inmiddels overleden Amerikaanse professor Andrew Tallon maakte scans van het hele gebouw. "Kan het helpen om het te herbouwen? Ja, dat kan", zegt hoogleraar geschiedenis aan Columbia Stephan Murray tegen ZDNet. "Ik denk dat heel belangrijk is."

Murray werkte samen met Tallon bij het maken van de scans van gebouwen. In 2000 maakten ze de eerste laserscan van de gothische kathedraal.

Gebruiken voor restauratie

Tallon overleed in november. Volgens Murray wilde hij vooral gothische gebouwen beter begrijpen, hij deed het niet om de gebouwen veilig te stellen voor de toekomst. Desondanks was hij een groot liefhebber van de Notre-Dame en was hij oprichter van de Amerikaanse stichting De vrienden van de Notre-Dame.

Het is nog onduidelijk of de autoriteiten van de scans gebruik willen maken voor de restauratie. "Als het nodig is kunnen ze het gebruiken. Het is fantastisch dat het materiaal er is, zo dat er in elk geval een back-up is van alle data van het gebouw", zegt Murray.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore