Woont al 10 jaar in Parijs

Yvonne dacht dat de Notre-Dame zou verdwijnen: 'We zagen geen spuitkanonnen'

16 april 2019 13:47 Aangepast: 16 april 2019 16:49
Yvonne America vanmiddag bij de Notre-Dame. Beeld © RTL Nieuws

Ze werd tien jaar geleden verliefd op de stad van de liefde: Parijs. Om haar brood daar ook te verdienen, begon de Nederlandse Yvonne America met het organiseren van fietstochten door de stad. De duizenden keren dat ze die tocht maakte, was de Notre-Dame altijd het hoogtepunt. "Mijn hart zat in mijn keel toen ik het zag gebeuren."

Op drukkere dagen fietst Yvonne wel met zeven groepen langs de Notre-Dame. "Dit gebouw gaat verder dan een kathedraal en een religie. Er zijn hier ook veel atheïsten, dat ben ik ook, die hierdoor zijn geraakt. Dit is het symbool van Parijs, een symbool van Frankrijk. Letterlijk het middelpunt van ons land."

'We zagen geen brandweer'

Toen Yvonne gisteren over de brand hoorde, was ze dan ook in shock. "Je staat naar die kerk te kijken, je ziet dat hij in de fik staat en dan komen de zenuwen. We zagen namelijk geen brandweer, geen grote spuitkanonnen."

Als gids heeft Yvonne elke dag het besef dat ze door een prachtige stad fietst. "Dat de Eiffeltoren en de Notre-Dame een cadeautje zijn waar we langs mogen komen. Maar als bewoner ben je soms laks. Als je met je dronken hoofd na het stappen langs de achterkant van de Notre-Dame loopt, vergeet je soms in wat voor fantastisch decor je je bevindt." En nu de Parijzenaren op het punt stonden de Notre-Dame te verliezen, beseffen ze dat weer al te goed.

'Je weet dat de kathedraal ongelooflijk kwetsbaar is'

Ook Yvonne was bang dat ze de kathedraal kwijt zou raken. "Je weet: ze hebben hier heel goede brandweermannen. Maar je denkt ook: waar gaat dit eindigen? Je weet dat de kathedraal ongelooflijk kwetsbaar is. Alles wat van hout is, gaat eraan."

'Een uur eerder stond ik nog voor de Notre-dame'

Yvonne kon het niet geloven toen ze hoorde dat de kathedraal in brand stond.

Wat was ze vanochtend dan ook opgelucht toen ze zag dat een deel van de Notre-Dame nog overeind stond. En straks, als ze weer een groep zal rondleiden op de fiets, heeft ze er een nieuw verhaal bij over het hoogtepunt van haar tour. "We zullen altijd blijven vertellen waarom de Notre-Dame zo belangrijk is voor deze stad en voor de wereld." 

Yvonne America vanochtend bij de Notre-Dame. Yvonne America vanochtend bij de Notre-Dame.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`