Geen opzet

Onderzoekers: brand Notre-Dame was een ongeluk

16 april 2019 12:54 Aangepast: 16 april 2019 14:19
Brandweerpersoneel bij de Notre-Dame. Beeld © ANP

De brand in de Notre-Dame in Parijs lijkt te zijn veroorzaakt door een ongeluk. Daar gaat de openbaar aanklager van Parijs vooralsnog vanuit. 

Er zijn volgens aanklager Remy Heitz geen aanwijzingen dat er opzet in het spel was. Vijftig mensen zijn bezig met het onderzoek naar de oorzaak van de brand in de kathedraal. Het onderzoek zal volgens Heitz lang duren en 'complex' van aard zijn.

Onderhoudswerkzaamheden

De brand ontstond gisteravond rond kwart voor zeven. De oorzaak is nog onduidelijk, maar Franse media melden dat het eerste oog van de onderzoekers zal vallen op de laswerkzaamheden aan de houtstructuur.

Er waren onderhoudswerkzaamheden bezig aan de Notre-Dame en daarbij zou iets misgegaan kunnen zijn.

Notre-Dame na de brand, de eerste ochtendbeelden

Een enorme brand heeft grote delen van de Notre-Dame in Parijs in de as gelegd. De brandweer kon vannacht niet veel anders doen dan toezien hoe het dak en een toren van de kathedraal verloren gingen.

Dak en torenspits verwoest

De brand heeft grote delen van de kerk in de as gelegd. De brandweer kon vannacht niet veel anders doen dan toezien hoe het dak en een torenspits van de kathedraal verloren gingen.

De brand is inmiddels geblust, maar hoe groot de schade is, is nog niet duidelijk. De torens en het geraamte van de kerk lijken in ieder geval gered.

'Verschrikkelijk drama'

President Macron spreekt van een 'verschrikkelijk drama'. Hij heeft al aangekondigd dat de kerk hoe dan ook herbouwd zal worden, eventueel met steun uit het buitenland.

Hij startte ook direct een inzamelingsactie. En met succes: vanochtend zijn al honderden miljoenen euro's gedoneerd.

Notre-Dame in de as: 'De vlammen sloegen uit de torenspits'

De brand in de Notre-Dame greep razendsnel om zich heen. "We zagen de vlammen uit het dak komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore