Tragedie in Parijs

Brand Notre-Dame onder controle, honderden miljoenen gedoneerd voor herstel

16 april 2019 06:59 Aangepast: 16 april 2019 09:03
Beeld © AFP

De brand in de beroemde Parijse kathedraal Notre-Dame is onder controle, meldt de brandweer in Parijs. Het is voorlopig nog niet duidelijk hoe groot de schade is. De torens en het geraamte van de kerk lijken in ieder geval gered.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Parijs ontwaakt: zo ziet de Notre-Dame er nu uit

Rond 19.00 uur gisteravond brak de brand uit. De brandweer probeerde daarop te redden wat er te redden viel. Dat was moeilijk, want de brand greep razendsnel om zich heen. Eén brandweerman raakte gewond bij het bestrijden van het vuur.

Torenspits ingestort

De torenspits van de beroemde kerk stortte door de brand in en het hele dak van de Notre-Dame werd verwoest. In eerste instantie zei het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken dat de Notre-Dame waarschijnlijk niet meer te redden was. Later op de avond leek er toch iets meer hoop te zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Macron belooft Notre-Dame te herstellen, start inzamelingsactie

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Mogelijk komt het door renovatiewerkzaamheden aan de Notre-Dame. Het vuur lijkt te zijn ontstaan in de buurt van steigers die daarvoor waren opgezet. Er loopt inmiddels een onderzoek naar de oorzaak.

Zo ziet de Notre-Dame er nu uit Zo ziet de Notre-Dame er nu uit

Notre-Dame in de as: 'De vlammen sloegen uit de torenspits'

Er is maar weinig over van de wereldberoemde Notre-Dame. "We zagen de vlammen uit het dak komen", zegt een ooggetuige.

Honderden miljoenen euro's

President Macron spreekt van een 'verschrikkelijk drama'. Hij heeft al gezegd dat de kerk hoe dan ook herbouwd zal worden, eventueel met steun uit het buitenland. Hij startte ook direct een inzamelingsactie. En met succes: dinsdagochtend zijn al honderden miljoenen euro's gedoneerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ate woont naast Notre-Dame: 'Mensen huilen in een hoekje'

De Franse miljardair François-Henri Pinault stelde alleen al 100 miljoen euro beschikbaar voor de wederopbouw. Pinault is de topman van luxebedrijf Kering, dat onder meer de modemerken Gucci en Yves Saint Laurent in bezit heeft.

Ook andere crowdfundacties leveren veel geld op. Volgens persbureau Reuters zijn er inmiddels meer dan 50 acties opgezet op sites als GoFundMe.com. 

Steun van UNESCO

UNESCO heeft de Franse autoriteiten vanavond steun toegezegd. De VN-organisatie staat aan de zijde van Frankrijk om de Notre-Dame te redden en herstellen, aldus directeur-generaal Audrey Azoulay op Twitter. Azoulay noemt de 850 jaar oude kathedraal in de Franse hoofdstad 'erfgoed van onschatbare waarde'.

Inwoners en toeristen kijken toe. Inwoners en toeristen kijken toe.

Inwoners van Parijs en toeristen zijn geschokt door de brand. De hele avond stonden mensen toe te kijken hoe de kerk in brand stond. Er werd ook gezongen en gebeden door omstanders.

Ook Franse kranten lijken in shock te zijn. 'Notre Drama', kopt er een. Een andere krant spreekt van 'de tragedie van Parijs'.

Zestien standbeelden bewaard

Zestien grote koperen standbeelden waren toevallig vier dagen geleden uit de torenspits van de Notre-Dame losgemaakt. Ze moeten worden gerestaureerd.

De standbeelden zijn 3 meter hoog en wegen ongeveer 250 kilo. De beelden zijn volgens de krant Le Parisien naar Périgueux in de Dordogne gebracht en zijn dus gespaard gebleven voor de vlammen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore