'Een tragedie'

Macron belooft Notre-Dame te herstellen, start inzamelingsactie

16 april 2019 00:53 Aangepast: 16 april 2019 05:35
Macron bracht een bezoek aan de Notre-Dame. Beeld © EPA

De Franse president Emmanuel Macron zegt dat de Notre-Dame hersteld zal worden. Hij gaat een internationale geldinzamelingsactie op touw zetten.

"Het ergste is voorkomen, maar we hebben de strijd nog niet gewonnen", zei Macron tijdens zijn bezoek aan de Notre-Dame. De structuur en twee torens van de kerk zijn gered.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Structuur en torens Notre-Dame lijken gered van totale verwoesting

De Franse president was duidelijk aangedaan door de brand. Hij riep op om de Notre-Dame te herstellen, met hulp van 'talenten uit het buitenland'. "We zullen samen herbouwen. Het zal onderdeel zijn van onze toekomst en een project voor de komende jaren."

Notre-Dame in de as: 'De vlammen sloegen uit de torenspits'

Er is maar weinig over van de wereldberoemde Notre-Dame. Rond zeven uur brak er een brand uit in de torenspits die razendsnel om zich heen greep. 'We zagen de vlammen uit het dak komen'.

Verschrikkelijke tragedie

Macron noemde de brand in de iconische kathedraal 'een verschrikkelijke tragedie'. "We wisten al meer dan 800 jaar geleden hoe we deze kathedraal moesten bouwen, en door de eeuwen heen laten groeien en floreren. Deze kathedraal gaan we samen weer opbouwen."

Macron prees de moed en het professionalisme van de brandweermensen. Die moesten vechten tegen enorme rookwolken en vallende brokstukken om de 'schatten' van de Notre-Dame te redden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`