Net op tijd

'Beroemde relikwieën Jezus uit Notre-Dame gered'

15 april 2019 21:28 Aangepast: 16 april 2019 00:04
Beeld © AFP

Drie relikwieën die zouden toebehoren aan Jezus Christus, zijn tijdig uit de Notre-Dame gehaald. Dat meldt het Franse tijdschrift Paris Match, op gezag van een priester van de Notre-Dame. In de beroemde Parijse kathedraal woedt vanavond een verwoestende brand.

Het gaat om de doornenkroon van Christus, een stuk uit het kruis en een van de nagels waarmee Christus zou zijn gekruisigd. 

Er zijn wel meer kunstwerken veiliggesteld, maar welke en hoeveel is nog niet bekend. 

De brand in het dak van de Notre-Dame lijkt te zijn ontstaan in de buurt van steigers die waren geïnstalleerd voor renovatiewerkzaamheden. Alles stond razendsnel in brand. Het gebint van het dak dateert aan de ene zijde uit de 13de eeuw en aan de andere uit de 19de. Er zal weinig van overblijven", aldus een woordvoerder van de beroemde kathedraal.

De brandweer zal proberen de kerk binnen te gaan om te redden wat er te redden valt, maar wil geen manschappen verliezen.

Steun toegezegd

UNESCO heeft de Franse autoriteiten steun toegezegd. De VN-organisatie staat 'aan de zijde van Frankrijk' om de Notre-Dame 'te redden en herstellen', aldus directeur-generaal Audrey Azoulay.

Azoulay noemt de 850 jaar oude kathedraal in de Franse hoofdstad 'erfgoed van onschatbare waarde' Ze stelt dat haar organisatie de ontwikkelingen op de voet volgt.

De straten rond de Notre-Dame staan vol met mensen die verbijsterd kijken naar de brand in de kathedraal. Ook op de heuvel van de Sacré-Coeur drommen Parijzenaren en toeristen samen. Franse media melden dat veel mensen huilen en in shock zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`