Ooggetuige

Ate woont naast Notre-Dame: 'Mensen huilen in een hoekje'

15 april 2019 20:24 Aangepast: 16 april 2019 00:28
Ate de Jong staat bij de Notre-Dame. Dit is wat hij ziet. Beeld © Ate de Jong

Ate de Jong woont naast de Notre Dame en ziet de vlammen uit het dak slaan. "De achterkant is er helemaal af. Ze zijn nu aan de voorkant aan het blussen, maar ze kunnen er niet bij komen omdat het gebouw zo hoog is."

"Ze zijn nu preventief aan het blussen, maar het gaat echt heel hard", vertelt Ate de Jong aan RTL Nieuws. "Het hele dak is er nu inmiddels af. Die toren is ook al ingestort."

De buren van Ate rouwen om de kerk. De buren van Ate rouwen om de kerk.

'Winkels zijn dichtgegaan'

"Het zag er een uur geleden uit als een schoorsteen die vlam had gevat, je zag een hele grote vuurbal in die toren die van beneden naar boven kwam. Mensen zijn geëmotioneerd en verdrietig. Ik heb zelfs mensen zien huilen in een hoekje. Het is heel heftig om te zien, de brandweer heeft het echt nog niet onder controle."

De omgeving van Ate's huis is inmiddels bezaaid met brandweerwagens. Ate vertelt dat het erg druk is op straat. "Winkels in de buurt zijn eerder dichtgegaan. Het is nog steeds erg druk op straat met mensen die aan het kijken zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Beroemde relikwieën Jezus uit Notre-Dame gered'

Symbool van Frankrijk

"De Notre-Dame is niet alleen om te bidden. Het is het symbool van Frankrijk, ook cultureel. Ook bijvoorbeeld de aanslagen van Parijs werden met het beieren van de klokken herdacht", zet kunsthistoricus Wilfred de Bruijn. Hij werkt en woon in Parijs.

"Wie is er niet door de enorme deuren van de Notre-Dame gegaan? In Nederland bestaat dit soort gebouwen niet. Het is echt werelderfgoed dat ten onder is gegaan. Die prachtige gebrandschilderde ramen, die beeldhouwwerken. En dan heb ik het nog niet eens over de schatten gehad die in de kathedraal liggen."

"Ik fiets er bijna elke dag langs. En nu dreigt het in te storten. Het is een nachtmerrie waarbij we morgen ontwaken en dan zien we god weet wat", zegt De Bruijn. "De Notre-Dame is niet van de kerk. Het is eigendom van de staat. Ik hoor al stemmen opgaan om een nationale inzamelingsactie op te starten voor de wederopstanding van de Notre-Dame."

'Het is echt verschrikkelijk'

"Dit voelen de Parijzenaren", zegt Mathijs Voorend over de brand. "Het is echt verschrikkelijk. De Notre-Dame is een icoon in de stad. Er staan massa's mensen, alle kades staan vol."

"Als je bij mij naar buiten loopt, kijk je uit op de Notre-Dame. Die wordt 's nachts verlicht. Nu zie je dat de kathedraal in de fik staat. Zo onwerkelijk en superzonde."

Mathijs Voorend Mathijs Voorend
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Structuur en torens Notre-Dame lijken gered van totale verwoesting

`