Groot verlies

Structuur en torens Notre-Dame lijken gered van totale verwoesting

15 april 2019 19:09 Aangepast: 16 april 2019 00:19
De Notre-Dame staat al de hele avond in brand. Beeld © AFP

In de beroemde Parijse kathedraal Notre-Dame is rond 19.00 uur een grote brand uitgebroken. Vlammen verspreidden zich razendsnel over het dak. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken is iets optimistischer dan eerder op de avond over het behoud van de Notre-Dame.

  • De brand brak iets voor 19.00 uur uit.
  • De torenspits van de historische kerk is ingestort en omgevallen. Het hele dak is verwoest.
  • Een deel van het gebouw werd gerestaureerd, het vuur lijkt te zijn ontstaan in de buurt van de steigers.
  • Er is één brandweerman ernstig gewond geraakt.

Structuur en torens gered

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken is optimistischer dan eerder op de avond over het behoud van de Notre-Dame. De twee torens van de beroemde kerk en de structuur lijken gered. 

De brand, die razendsnel om zich heen greep in het dak van de Notre-Dame, is heel moeilijk te bestrijden. Dat heeft de woordvoerder van de kathedraal in Parijs gezegd tegen de krant Le Figaro. De historische kerk is gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw.

Het vuur lijkt te zijn ontstaan in de buurt van steigers die waren geïnstalleerd voor renovatiewerkzaamheden. "Alles stond razendsnel in brand. De draagconstructie van het dak dateert aan de ene zijde uit de 13e eeuw en aan de andere uit de 19e. Er zal weinig van overblijven", aldus André Filot.

De brandweer probeert te redden wat er te redden valt, maar wil geen manschappen verliezen. Eén brandweerman is ernstig gewond geraakt en wordt verzorgd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Livebeelden: uitslaande brand Notre-Dame

Brandweer rukte massaal uit

Correspondent Stefan de Vries is in Parijs. "De brand brak uit in een torenspits en verspreidde zich razendsnel over het dak. Het dak en de torenspits is verloren gegaan. Die torenspits is er later opgezet, in de 19e eeuw."

"Brandweerkorpsen uit de hele regio zijn met groot materieel uitgerukt. De brand is nog steeds niet onder controle. Een groot deel van de kathedraal is verwoest. De kenmerkende torens aan de voorkant staan nog overeind, maar het vuur is nog steeds bezig."

Geen blusvliegtuigen

Honderden brandweerlieden van de Parijse brandweer doen alles wat ze kunnen om het vuur van de Notre-Dame onder controle te krijgen.

"Alle middelen worden gebruikt, behalve de blusvliegtuigen. Dan zou de gehele structuur van de kathedraal kunnen instorten", twittert de brandweer.

Zestien standbeelden bewaard

Zestien grote koperen standbeelden waren toevallig vier dagen geleden uit de torenspits van de Notre-Dame losgemaakt. Ze moeten worden gerestaureerd.

De standbeelden zijn 3 meter hoog en wegen ongeveer 250 kilo. De beelden zijn volgens de krant Le Parisien naar Périgueux in de Dordogne gebracht en zijn dus gespaard gebleven voor de vlammen.

Macron bij Notre-Dame

De Franse president Emmanuel Macron vertrok direct naar de Notre-Dame om de situatie te bekijken, meldt het Élysée. Eerder al werd bekend dat Macron vanwege de brand een geplande toespraak over de gele hesjes had afgeblazen.

Via Twitter laat hij weten dat de brand 'een emotie van de hele natie is'. Hij is verdrietig om 'dit deel van ons te zien branden'. Ook burgemeester Anne Hidalgo spreekt in een tweet over een 'verschrikkelijke brand'.

Steun om kerk te herstellen

UNESCO heeft de Franse autoriteiten vanavond steun toegezegd. De VN-organisatie staat aan de zijde van Frankrijk om de Notre-Dame te redden en herstellen, aldus directeur-generaal Audrey Azoulay op Twitter. Azoulay noemt de 850 jaar oude kathedraal in de Franse hoofdstad 'erfgoed van onschatbare waarde'.

Ook de Franse stichting voor het erfgoed begint dinsdag rond het middaguur met een nationale collecte voor de reconstructie van de Notre-Dame.

Klokken uit solidariteit

De aartsbisschop van Parijs heeft alle priesters in de stad opgeroepen hun klokken te luiden, als teken van ondersteuning voor de Notre-Dame. De aartsbisschop werkt in de kathedraal.

Niet veel later meldden op sociale media ook kerken uit andere delen van het land dat ze hun klokken aan het luiden waren, uit solidariteit met de Parijzenaren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wereldberoemde Notre-Dame in brand: alles wat je moet weten over de kathedraal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore