Vijf vragen en antwoorden

Links Amerika valt voor burgemeester Pete, 'de hoop op een andere toekomst'

15 april 2019 17:17 Aangepast: 15 april 2019 17:19
Pete Buttigieg Beeld © AFP

De voorverkiezingen van de Democratische Partij in Amerika beginnen pas over negen maanden, maar nu al lopen sommige kandidaten uit in de peilingen. Onder de koplopers bevindt zich ook Pete Buttigieg, een relatief onbekende politicus uit Indiana. Vijf vragen beantwoord door correspondent Erik Mouthaan.

Wie is Pete Buttigieg?

Pete Buttigieg werd in 1982 geboren in South Bend, een plaats van honderdduizend inwoners in Indiana. Op zijn 29ste werd hij voor de Democraten verkozen tot burgemeester van die plaats. Het ging toen niet goed met South Bend: belangrijke werkgevers vertrokken uit de regio en het inwonersaantal liep al jaren terug. Onder Buttiegieg als burgemeester maakt de stad nu een voorzichtige economische opleving door. Tijdens zijn burgemeesterschap nam hij een pauze om voor het leger te dienen in Afghanistan, waar hij de rang van luitenant bereikte.

Afgelopen weekend maakte Buttiegieg zijn kandidatuur officieel bekend. Het is nog veel te vroeg in de race om te zeggen of Buttigieg inderdaad de democratische nominatie gaat veroveren, laat staan of hij president Trump in een tweestrijd zou verslaan. Wel staat vast dat de Democratische Partij niet meer om 'burgemeester Pete' heen kan. Hij is geen underdog meer, maar een serieuze kanshebber.

Waarom moeten wij hem kennen?

Eind januari maakte Buttigieg bekend dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap. In de Amerikaanse media had men grote moeite met het uitspreken van zijn achternaam (BOED-edzj-edzj), iets waar hij slim op inspeelde door te zeggen dat hij hij het ook prima vind om ‘mayor Pete’ genoemd te worden: burgemeester Pete. Dit weekend trapte hij zijn campagne officieel af in South Bend.

Waarom is hij bijzonder?

In het veld van de Democratische kandidaten valt Buttigieg op door zijn leeftijd: hij is pas 37. Andere kandidaten zijn bovendien vaak landelijke kopstukken, die bijvoorbeeld voor de Democraten in het parlement zitten. Buttigieg valt op doordat hij 'slechts' burgemeester is van een stad met evenveel inwoners als Venlo. Verder is Buttigieg de eerste openlijk homoseksuele presidentskandidaat in de Amerikaanse geschiedenis. Hij kwam in 2015 uit de kast terwijl hij voor zijn herverkiezing als burgemeester campagne voerde. Hij won die verkiezing, en trouwde in 2018 met zijn vriend Chasten.

Buttigieg is de eerste openlijk homoseksuele presidentskandidaat in de Amerikaanse geschiedenis. Buttigieg is de eerste openlijk homoseksuele presidentskandidaat in de Amerikaanse geschiedenis.

Wat hebben hij en Mike Pence met elkaar?

Net als vicepresident Mike Pence komt Buttigieg uit Indiana, een overwegend conservatieve staat in het Middenwesten. Daarnaast is hij net als Pence een zeer vroom christen en praat hij openlijk over zijn geloof.

Maakt hij een kans?

Aanvankelijk werden de kansen van Buttigieg niet hoog ingeschat. Het zou hem ontbreken aan naamsbekendheid en aan bestuurlijke ervaring. Maar in een peiling uit Iowa, de staat die als eerste voorverkiezingen houdt, krijgt burgemeester Pete nu de voorkeur boven kandidaten met meer naamsbekendheid zoals senator Elizabeth Warren. (Hij moet nog wel Bernie Sanders en voormalig vicepresident Joe Biden voor zich dulden). Ook heeft hij in de eerste drie maanden van dit jaar 7 miljoen dollar opgehaald voor zijn campagne, en dat is een behoorlijke prestatie.

Anderzijds is het geen toeval dat in een tijd waarin veel Amerikanen gefrustreerd zijn over hun politieke leiders, een jonge, onbekende politicus zo goed scoort. Buttigieg is als een onbeschreven blad, waar veel linkse Amerikanen hun hoop voor een andere toekomst op projecteren. En nu zijn kansen groeien, groeit ook voorzichtig de kritiek: zo zou de economische opleving van South Bend wel meevallen, en zou die vooral ten goede komen van de rijkere inwoners.

Buttigieg staat in de peilingen voor op Elizabeth Warren. Buttigieg staat in de peilingen voor op Elizabeth Warren.
RTL Nieuws
`