Extremisten IS

Foto's van telefoon IS-weduwe gelekt: 'Dit toont het echte verhaal in het kalifaat'

15 april 2019 17:10 Aangepast: 15 april 2019 18:18
Het kind van Abdi in een IS-uniform en met een pistool.

Syriëgangers die niets weten over geweld in het kalifaat. Daar gelooft journalist Harald Doornbos niet in. Om die reden heeft hij duizenden foto's van een IS-weduwe online geplaatst. De vrouw, Omaima Abdi uit Hamburg, woont na jaren in Syrië weer in Duitsland en is nooit gestraft.

Abdi was in Duitsland getrouwd met een IS-extremist, die een hoge functie had in het kalifaat. Het hele gezin vertrok naar Syrië. De man werd gedood in gevechten. Abdi trouwde daarna met een ander IS-kopstuk, een commandant met de bijnaam Deso dogg. "Een heel erg bekende IS'er, een totaal gestoorde gast. Ook die werd gedood", zegt Doornbos tegen RTL Nieuws.

Journalist Harald Doornbos. Journalist Harald Doornbos.

Terugkeer

Intussen heeft IS al zijn grondgebied verloren in Syrië en Irak en is Abdi met haar kinderen teruggekeerd naar Duitsland. Zij is in Duitsland nooit vervolgd voor het feit dat ze naar het kalifaat was gereisd.

Doornbos en zijn vrouw, onderzoeksjournalist Jenan Moussa van Al Aan TV, kregen duizenden bestanden toegespeeld. De foto's en filmpjes stonden op de telefoon van Abdi. "Eindelijk krijgen we een realistisch beeld van het dagelijks leven in Syrië onder het juk van IS", zegt Doornbos.

Abdi met een van haar twee omgekomen echtgenoten. Abdi met een van haar twee omgekomen echtgenoten.

Doornbos is blij dat hij er mee kan aantonen wat altijd wordt ontkend. "Het probleem bij die mensen interviewen is dat ze altijd hetzelfde verhaal ophangen: 'ik heb niets gezien', 'ik wist van niets'. Je wordt er doodmoe van. Nou begrijp ik wel dat ze dat zeggen. Elke crimineel ontkent zijn misdaden."

Maar uit de foto's blijkt dat weduwe Abdi wel degelijk wist van het vechtende bestaan van haar echtgenoten. "Op haar telefoon zijn allemaal foto's te zien van haar man met wapens, met IS-vlaggen. Zelfs een van haar heel jonge kinderen staat op de ene foto met een fopspeen en op een andere foto met een IS-uniform, een walkietalkie en een pistool."

De andere omgekomen echtgenoot van Abdi. De andere omgekomen echtgenoot van Abdi.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weduwe van onthoofde hulpverlener: 'Ik wil IS-strijders onwaarschijnlijke pijn aandoen'

Ontkennen dat ze niets wist wat er in het land speelde en wat haar partners deden, heeft dus geen zin, zegt Doornbos. "Al die mensen zeggen als ze teruggekeerd zijn: wir haben es nicht gewusst. Dat kan hier dus niet." Doornbos en zijn vrouw hebben alle foto's online gezet.

Doornbos heeft het Duitse ministerie van Justitie gevraagd waarom de vrouw niet is vervolgd. Tot dusver heeft hij daar nog geen antwoord op gekregen. "Maar als er één les is voor Syriëstrijders dan is het deze: verlies nooit je telefoon", zegt Doornbos.

Abdi met haar kinderen in Syrië. Abdi met haar kinderen in Syrië.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baby van Nederlandse IS-strijder en Britse jihadbruid overleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore