Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Asielvoorwaarden geschonden

'Assange spioneerde vanuit ambassade Ecuador'

15 april 2019 08:35 Aangepast: 15 april 2019 09:42
Beeld © AFP

Julian Assange probeerde vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen andere landen te bespioneren. Dat zegt de president van Ecuador Lenín Moreno in gesprek met de Britse krant The Guardian.

Assange werd donderdag gearresteerd in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij zat daar de afgelopen zeven jaar ondergedoken. In 2012 vluchtte hij naar de ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen.

'Wij respecteren andere landen'

"Alle pogingen om landen te destabiliseren is verwerpelijk voor Ecuador, want wij respecteren andere landen", zei Moreno in de krant. "Daarom is het jammer dat op ons grondgebied met toestemming van onze autoriteiten faciliteiten zijn gebruikt om andere landen te bespioneren."

"We kunnen het niet toestaan dat ons huis, dat we hebben opengesteld, wordt gebruikt voor spionage. Daarmee heeft hij de asielvoorwaarden geschonden", zei Moreno over Assange.

Broer van Moreno zou geld wegsluizen

WikiLeaks publiceerde foto's van Moreno en zijn familie. Ook werd gelinkt naar een website die claimt dat de broer van Moreno geld wegsluist naar een buitenlandse rekening.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Britse parlementsleden willen uitlevering Assange aan Zweden

De Zweden wilden Assange al langer vervolgen voor aanranding en verkrachting. Assange heeft de aanklacht altijd ontkend en zegt dat er een politiek doel achter zat. De aanklachten in Zweden vervielen twee jaar geleden, maar de verkrachtingszaak wordt mogelijk heropend. De advocaat van de vrouw die verkracht zegt te zijn, zegt er alles aan te doen om de zaak heropend te krijgen.

Lekken van legerdocumenten

Ook de Verenigde Staten willen Assange vervolgen. Zijn klokkenluiderssite WikiLeaks publiceerde geheime legerdocumenten en diplomatieke berichten. Die waren gelekt door voormalig legeranalist Chelsea Manning.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore