Islamitische Staat

Ontvoerde verpleegkundige Rode Kruis na vijf jaar mogelijk nog in leven

15 april 2019 07:30 Aangepast: 15 april 2019 12:23
Louisa Akavi werd in 2013 ontvoerd. Beeld © AFP

Een Nieuw-Zeelandse verpleegkundige van het Rode Kruis werd vijf jaar geleden ontvoerd door Islamitische Staat. Nu blijkt dat ze mogelijk nog in leven is. Het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft daarom haar naam en foto voor het eerst vrijgegeven.

Op die manier hoopt de hulporganisatie dat mensen haar herkennen. Daarnaast gaan andere medewerkers van het Rode Kruis al maanden bij alle Koerdische vluchtelingenkampen langs met een foto van de vrouw, schrijft The New York Times.

Laatste westerse gijzelaar

Het gaat om de 62-jarige Louisa Akavi die werkte als zuster en verloskundige voor de hulporganisatie in de Syrische stad Idlib toen ze eind 2013 werd ontvoerd. Akavi is de laatste overgebleven westerse gijzelaar van IS, van wie niet bekend is of ze nog leeft. De meeste gijzelaars zijn vrijgelaten na het betalen van losgeld. Van de rest heeft IS een video van de executie gemaakt.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Einde van het kalifaat: opkomst en ondergang van terreurbeweging IS

Het Rode Kruis heeft besloten nu pas informatie over Akavi naar buiten te brengen, omdat ze haar eerder zo min mogelijk in gevaar wilden brengen. "Elke beslissing die we hebben genomen, was gericht op het vrij krijgen van de gijzelaars", zegt algemeen directeur van het Rode Kruis Yves Daccord. "Nu IS bijna al hun territorium kwijt is, leek het ons het juiste moment om meer bekend te maken."

In december nog gezien

Volgens het Rode Kruis en de regering van Nieuw-Zeeland zou Akavi in december nog gezien zijn in een ziekenhuis in Sousa, toen nog onder IS-heerschappij. Getuigen hebben verklaard dat ze voor IS in ziekenhuizen werkte en dat ze niet meer in een gevangenis zat.

De familie van Akavi heeft ook voor het eerst gereageerd op de ontvoering van hun zus, nicht en tante. Tuaine Robati vertelt in een filmpje dat ze Louisa heel erg missen en dat ze bezorgd zijn om haar veiligheid.

'We zijn zo trots op haar' 

"We denken elke dag aan haar en we hopen dat dat haar sterkt", zegt Robati. "Onze familie is ongelooflijk trots op haar. We houden van haar en we willen gewoon dat ze thuis komt." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`