117 meter

Luchtdoop voor Stratolaunch, vliegtuig met grootste spanwijdte ooit

13 april 2019 22:53 Aangepast: 13 april 2019 22:59
De Stratolaunch wordt uit zijn hangar gereden. Beeld © AFP

De Stratolaunch, een vliegtuig dat in de toekomst moet dienen als lanceerinrichting voor ruimteraketten, heeft vandaag zijn luchtdoop beleefd. Nog nooit vloog er een toestel met een grotere spanwijdte, 117 meter.

Enthousiaste luchtvaartliefhebbers verzamelden zich bij de lucht- en ruimtevaartbasis Mojave Air in de Californische woestijn om het toestel vandaag voor het eerst de lucht in te zien gaan. Twee uur later landde het weer.

Raketten lanceren

Het is de bedoeling dat het toestel straks raketten meeneemt die satellieten in de ruimte kunnen brengen. De raketten kunnen dan gelanceerd worden vanaf zo'n 10 kilometer hoogte. Daarmee is het succes van de lancering minder afhankelijk van bijvoorbeeld weersomstandigheden en ander luchtverkeer.

Zijn spanwijdte – de breedte van vleugeltip tot vleugeltip – is ongeëvenaard, en met 117 meter bijna 20 meter breder dan de oude recordhouder, het 'vliegende schip' H4 Hercules. Maar de Stratolaunch is, met zijn ruim 72 meter, niet het langste vliegtuig. Die eer gaat naar de AN 225 van de Russische vliegtuigbouwer Antonov, die 84 meter lang is.

De Stratolaunch is bedacht door Paul Allen, één van de oprichters van Microsoft. Hij overleed afgelopen oktober.

Luchtdoop voor Stratolaunch

Gemeten naar zijn spanwijdte van 117 meter is de Stratolaunch het grootste vliegtuig ooit. Vandaag ging het voor het eerst de lucht in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`