Aanrandingszaak

Britse parlementsleden willen uitlevering Assange aan Zweden

13 april 2019 12:49 Aangepast: 13 april 2019 12:49
Beeld © EPA

Een groep Britse parlementariërs wil dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan Zweden wordt uitgeleverd en niet aan de VS. De 70 parlementsleden schrijven dat in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Assange werd donderdag gearresteerd in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij zat daar de afgelopen zeven jaar ondergedoken. In 2012 vluchtte hij naar de ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen.

Beelden arrestatie Assange: zo wordt hij uit de ambassade gehaald

Op beelden is te zien dat Assange zich verzet tegen zijn arrestatie.

De Zweden wilden hem vervolgen voor aanranding en verkrachting. Assange heeft dat altijd ontkend en zegt dat er een politiek doel achter de aanklachten zat. De aanklachten in Zweden vervielen twee jaar geleden, maar de verkrachtingszaak wordt mogelijk heropend. De advocaat van de vrouw die verkracht zegt te zijn, zegt er alles aan te doen om de zaak heropend te krijgen.

Lekken van legerdocumenten

Ook de Verenigde Staten willen Assange vervolgen. Zijn klokkenluiderssite WikiLeaks publiceerde geheime legerdocumenten en diplomatieke berichten. Die waren gelekt door voormalig legeranalist Chelsea Manning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verenigde Staten vragen om uitlevering Assange

Volgens de Britse parlementariërs wegen de beschuldigingen in Zweden zwaarder dan die van de Verenigde Staten. De brief is vooral ondertekend door leden van de Labourpartij. De leider van die partij, Jeremy Corbyn, prees in het verleden juist het lekken van de documenten door WikiLeaks. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore