6 miljard extra

NAVO-ambassadeur VS: Nederland moet afspraken nakomen en meer uitgeven

13 april 2019 12:11 Aangepast: 13 april 2019 12:11
Nederlandse militairen tijdens een grote NAVO-oefening, vorig jaar. Beeld © EPA

Nederland moet het defensiebudget verhogen om te voldoen aan de NAVO-eisen. Die oproep doet de Amerikaanse NAVO-ambassadeur, Kay Bailey Hutchison, in een interview met RTL Nieuws.

Binnenkort beslist het Nederlandse kabinet welk bedrag er dit jaar extra naar defensie gaat. "We hopen dat ze hun afspraken nakomen. We denken dat Nederland het kan, anders zouden we er geen druk achter zetten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helft NAVO-landen haalt budgetdoel defensie, Nederland nog lang niet

Bailey Hutchison is de NAVO-ambassadeur onder president Trump. Ze heeft complimenten voor Nederland, maar ook een duidelijke boodschap. "Nederland is een van de oprichters en onze sterkste leden. We hopen dat Nederland en Duitsland net als de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de 2 procent halen, zodat de sterkste landen het meest betalen."

"We houden van Nederland in onze alliantie, maar Nederland haalt de 2 procent-afspraken niet. Wij vragen elk land om dat te doen, we moeten dat doen voor onze militaire kracht. Het is de manier om materieel te kopen, we moeten vliegtuigen, schepen, onderzeeërs en militair materieel hebben."

De NAVO-landen hebben afgesproken om in 2024 allemaal 2 procent van het bruto nationaal product (bnp) uit te geven aan defensie. Nederland bungelt al jaren onderaan. Ons land geeft nu iets meer dan 1,3 procent uit aan defensie, ook na extra investeringen. Het kabinet trekt meer geld uit, maar het percentage stijgt nauwelijks, omdat tegelijkertijd onze economie groeit.

6 miljard extra

Als we naar de 2 procent willen, kost dat grofweg 6 miljard extra per jaar. Het kabinet heeft in december aangekondigd meer geld uit te willen geven, bijvoorbeeld aan extra F35-toestellen, vuurkracht op land en op zee en special forces. Maar hoeveel geld, beslist het kabinet de komende maanden bij de voorjaarsnota. De VS hoopt op een flinke stap. "We vragen voor een besluit in de juiste richting. We hopen dat ze hun afspraken nakomen. We denken dat Nederland het kan, anders zouden we er geen druk achter zetten."

Bailey Hutchison met de Amerikaanse president Trump Bailey Hutchison met de Amerikaanse president Trump

Volgens Bailey Hutchison kan van Nederland meer gevraagd worden. "Van welvarende landen die veel hebben, kan veel gevraagd worden. De Verenigde Staten zijn welvarend en wij geven 3,5 tot 4 procent uit aan defensie. We weten dat de dreigingen reëel zijn en we weten dat we voorbereid moeten zijn op een toekomst die op dit moment echt onbekend is."

Rusland en terreur

Rusland en terrorisme zijn de belangrijkste dreigingen voor de NAVO, zegt de ambassadeur. "Rusland heeft op veel gebieden een kwaadaardige invloed, probeert democratieën te destabiliseren en probeert een wig tussen de NAVO-landen te drijven. Ze hebben onlangs drie schepen van Oekraïne in beslag genomen en alle bemanningsleden gevangen gezet. Ze gaan naar Venezuela, om Maduro te steunen. Dat is een dictator die zijn mensen zelfs niet toestaat om humanitaire hulp te ontvangen. En kijk naar wat Rusland doet in Syrië", zo somt de ambassadeur op.

Grootste NAVO-oefening sinds Koude Oorlog: 'Het toont kracht'

In Noorwegen trainen in oktober militairen met 150 vliegtuigen, 65 schepen en 10.000 voertuigen. Het doel was laten zien dat ze voorbereid zijn op een eventuele oorlog.

"De risico's zijn groot, de kosten zijn hoog. Als we allemaal onze afspraken nakomen, zullen we alles kunnen weerstaan wat Rusland doet." Maar het is niet alleen Rusland. "We zien ook andere landen die een mogelijke bedreiging vormen. Noord-Korea, Iran of zelfs China in de toekomst. We moeten voorbereid zijn. En dat kost 2 procent, om een overkoepelende veiligheidsparaplu voor al onze landen te kunnen hebben."

70 jaar NAVO

De NAVO vierde vorige week de zeventigste verjaardag, maar bij Europese NAVO-landen zijn ook twijfels te horen. Is de VS nog wel betrouwbaar onder president Trump, zo vragen bondgenoten hardop af. Trump was zeer kritisch over de NAVO en heeft openlijk getwijfeld aan artikel 5. Dat artikel bepaalt: een aanval op één NAVO-land wordt beschouwd als een aanval op alle NAVO-landen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump dreigt NAVO: 'VS is niet het grootste spaarvarken ter wereld'

"President Trump is honderd procent gecommitteerd aan de NAVO. Hij heeft in zijn campagne gezegd dat hij vragen had over de NAVO, maar daarna hij heeft herhaaldelijk gezegd dat hij gelooft in de kracht van de alliantie. En hij is ook gecommitteerd aan artikel 5. En wanneer mensen zeggen: zou je echt tot oorlog overgaan voor één land? Ja, dat zouden we doen. Artikel 5 is rock-solid."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore