Technisch probleem

Maanlanding sonde Israël mislukt

11 april 2019 21:57 Aangepast: 13 april 2019 13:44
Het maanoppervlak vanuit de maansonde Beresheet, vlak voor de crash. Beeld © AFP

De landing van de Israëlische sonde Beresheet op de maan is mislukt. Het ruimtevaartuig kreeg tijdens de afdaling naar het maanoppervlak te maken met technische problemen.

Volgens de krant Jerusalem Post is het toestel daarna gecrasht. De maanverkenner Beresheet ('In den beginne') werd 22 februari vanaf lanceerbasis Cape Canaveral in de ruimte gebracht door een raket van SpaceX, een bedrijf van zakenman Elon Musk.

Vierde land

Israël wilde als vierde land een gecontroleerde maanlanding tot een goed einde brengen, na de Sovjet-Unie, Verenigde Staten en China.

Het was de bedoeling dat de sonde, 1,5 meter groot en ongeveer 600 kilo zwaar, de Israëlische vlag zou planten op de maan en daar onderzoek zou doen naar het magneetveld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Israël in rijtje technologische supermachten met goedkoopste maanlanding

Nieuwe poging over 2 of 3 jaar

Israël is wel het zevende land dat erin is geslaagd een ruimtesonde in een baan om de maan te brengen en daar een kleine week lang belangrijke testmanoeuvres uit te voeren. Dat vervulde premier Benjamin Netanyahu met trots, zei hij in de controlekamer vlak voordat het in de finale mis ging en de teleurstelling overheerste. Netanyahu hoopt dat er binnen twee of drie jaar een nieuwe succesvolle poging kan worden gedaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van