Gearresteerd

Assange riskeert celstraf door schenden voorwaarden borg in 2012

11 april 2019 18:21 Aangepast: 11 april 2019 21:06
Julian Assange wordt afgevoerd uit de ambassade van Ecuador. Beeld © ruptly

Julian Assange is door een Britse rechter schuldig bevonden aan het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht in 2012. De WikiLeaks-oprichter riskeert hiervoor een celstraf van maximaal 1 jaar.

Assange pleitte vandaag onschuldig voor zijn vlucht naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Zijn advocaat zei dat Assange destijds geen eerlijk verhoor heeft gekregen. De rechter deed die claim af als 'lachwekkend'.

Seksueel geweld

De WikiLeaks-oprichter meldde zich in 2012 bij de ambassade van Ecuador in Londen om te voorkomen dat hij zou worden overgedragen aan de Zweedse autoriteiten. Die wilden hem ondervragen vanwege beschuldigingen van seksueel geweld. Hoewel de Zweedse justitie dat onderzoek heeft gestaakt, bleef Assange in zijn schuilplaats.

Groot-Brittannië wilde hem namelijk ook aanhouden, omdat hij de voorwaarden voor zijn borg had geschonden. Het is nog onduidelijk wanneer de definitieve straf wordt bekend gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verenigde Staten vragen om uitlevering Assange

VS moet bewijs leveren

De Verenigde Staten hebben de Britten ondertussen gevraagd om Assange uit te leveren. Justitie in de VS beschuldigt Assange van samenzwering en computervredebreuk. De medeoprichter van WikiLeaks kan maximaal vijf jaar cel krijgen, heeft het ministerie van Justitie in Washington laten weten.

De Verenigde Staten moeten voor 12 juni aan Groot-Brittannië het bewijs leveren dat Julian Assange de misdaden heeft gepleegd waarvan hij in de VS verdacht wordt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore