Vast sinds vrijdag

Familie bezorgd om Rotterdamse met baby in Turkse cel: 'In hel beland'

11 april 2019 14:21 Aangepast: 11 april 2019 14:25
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

"De situatie is onbegrijpelijk." De familie van de 31-jarige Rotterdamse vrouw die met haar baby van vijf maanden in de cel zit in Turkije, maakt zich ernstige zorgen. "Ze zijn in een hel beland", zegt haar zus tegen RTL Nieuws.

De 29-jarige vrouw zat zelf afgelopen vrijdag al in het vliegtuig toen ze een appje kreeg van haar zus. "We komen niet door de paspoortcontrole", las ze. Eerst dacht ze nog dat er iets mis was met haar gegevens, maar later bleek dat haar zus was aangehouden. 

Ernst van de situatie

In eerste instantie ging ze ervan uit dat haar zus binnen een paar uur weer terug in Nederland zou zijn. Ze had immers niks misdaan. "Pas in Nederland besefte ik hoe ernstig de situatie was." 

De vrouw (29), die vanwege de gevoelige situatie niet met haar naam in de media wil, was met haar zus en andere familieleden op een driedaagse stedentrip naar Istanbul geweest. Vrijdag zouden ze weer naar huis vliegen, maar de familie moest twee familieleden achterlaten: de 31-jarige vrouw uit Rotterdam en haar 5 maanden oude dochtertje. Volgens Turkije zou de vrouw lid zijn van een terroristische organisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rotterdamse vrouw met baby vast in Turkse cel

Vrijwilligerswerk

Haar Nederlandse advocaat heeft in de tenlastelegging gelezen dat de Turkse autoriteiten daarmee doelen op vrijwilligerswerk dat de vrouw in Rotterdam deed. Daar was ze in 2016 co-voorzitter van Demned, een organisatie voor Koerden in Nederland. De stichting organiseert culturele en educatieve activiteiten zoals taallessen en huiswerkbegeleiding.

Volgens Turkije is deze organisatie gelieerd aan de Koerdische terreurgroep PKK. Ook ging ze namens Koerdische gemeenschap in gesprek met de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb na onlusten in de Turkse gemeenschap in 2016.

Rotterdamse ontkent

De vrouw is verhoord en ontkent alle beschuldigingen. Haar advocaat in Turkije heeft bezwaar gemaakt tegen de arrestatie en de rechter moet zich hier binnenkort over uitspreken. Als hij niet terugkomt op zijn beslissing, moet de zaak worden getoetst door een hogere rechtbank.

Haar advocaat wijst erop dat in het dossier geen bewijzen te vinden zijn dat de vrouw banden heeft met een terroristische organisatie. "Maar het vermoeden is genoeg om iemand aan te houden en in voorlopige hechtenis te nemen." 

De celstraffen voor dit vergrijp zijn hoog en beginnen bij minimaal 8 jaar. "Dit is een gevaarlijke ontwikkeling voor veel burgers die op vakantie of familiebezoek willen naar Turkije. Zo maak je mensen monddood."

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft de zaak vandaag besproken met de Turkse minister. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft de zaak vandaag besproken met de Turkse minister.

De vrouw krijgt consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade in Turkije, meldt Buitenlandse Zaken in Den Haag. Het ministerie heeft ook contact met de familie in Nederland.

Medicijnen

De vrouw heeft alleen de Nederlandse nationaliteit en nooit de Turkse nationaliteit gehad. Ze zit momenteel samen met haar dochtertje in een vrouwengevangenis in Istanbul. Het meisje kampt met een luchtwegeninfectie waar ze in Nederland medicijnen voor had gekregen.

Die mogen de gevangenis niet in. "Ik probeer er niet aan te denken, anders word ik emotioneel", zegt haar zus. "Mijn moeder en zwager proberen met man en macht bij haar te komen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Ook mochten ze geen kleding en spullen voor mijn zus en de kleine brengen. Het is psychisch heel zwaar."

Op vakantie

Sinds 2016 is de vrouw minimaal vier keer op en neer geweest naar Turkije. "Toen was er niks aan de hand. Ik heb geen idee waar dit opeens vandaan komt. Ik kan er niet bij dat een gewone Nederlandse burger op vakantie kan gaan en dan in zo'n hel belandt. De situatie is onbegrijpelijk. Het is bizar dat je niks hebt gedaan maar toch zo lang kan worden vastgehouden."

Volgens de advocaat is de aanhouding het gevolg van agressiever beleid van de Turkse regering. "De Turkse minister van Binnenlandse Zaken had eerder al gezegd dat hij mensen zou aanpakken die in Europa actief waren voor de oppositie of onwelgevallige uitspraken over Turkije hadden gedaan. De autoriteiten houden iedereen in de gaten."

Gesprek minister Blok

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft in een gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Çavuşoğlu de zaak besproken.

Haar zus hoopt dat dit helpt. "Het enige waaraan ik denk is dat mijn zus zo snel mogelijk thuis moet komen. En daarna gaan we nooit meer naar Turkije."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore