Diplomatiek asiel ingetrokken

Politie Londen arresteert WikiLeaks-oprichter Julian Assange

11 april 2019 11:37 Aangepast: 11 april 2019 12:51
Julian Assange wordt afgevoerd uit de ambassade van Ecuador. Beeld © ruptly

WikiLeaks-activist Julian Assange is gearresteerd. De politie in Londen heeft de journalist aangehouden nadat Ecuador het diplomatieke asiel introk.

Assange verbleef sinds 2012 in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land in Londen. Hij kreeg daar asiel, maar het land wilde niet langer onderdak aan hem bieden.

De activist vreest nu dat hij zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. In de VS zou hij dan vervolgd kunnen worden voor het publiceren van geheime informatie via de klokkenluiderssite.

De arrestatie van Assange is gefilmd. Op die beelden lijkt de 47-jarige journalist, inmiddels met volle baard en een stuk ouder, zich te verzetten.

Seksueel wangedrag

Assange meldde zich destijds bij de ambassade om te voorkomen dat hij zou worden overgedragen aan de Zweedse autoriteiten. Die wilden hem aan de tand voelen vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag. "Zijn angst was dat Zweden hem uiteindelijk zouden uitleveren aan de Verenigde Staten", zegt Anne Saenen, correspondent in Londen. 

De Zweedse justitie heeft het onderzoek inmiddels gestaakt, maar Assange bleef in zijn schuilplaats.

Julian Assange op het balkon van de ambassade in Londen in 2012. In een verklaring voor de wereldpers dankte hij de president van Ecuador, die hem politiek asiel had verleend. Julian Assange op het balkon van de ambassade in Londen in 2012. In een verklaring voor de wereldpers dankte hij de president van Ecuador, die hem politiek asiel had verleend.

De VS houdt Assange verantwoordelijk voor het onthullen van Amerikaanse documenten uit de oorlogen in Afghanistan en Irak op het WikiLeaks-platform. Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne in 2016 publiceerde WikiLeaks door hackers gestolen e-mails van de Democratische Partij. Die waren schadelijk voor Hillary Clinton, die de verkiezingen later verloor van Donald Trump.

Onverwacht

Volgens correspondent Anne Saenen was de arrestatie toch wat onverwacht. "Hij heeft zeven jaar vastgezeten. Er waren vaker geluiden dat ze hem eruit zouden werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wikileaks-oprichter Julian Assange is nu Ecuadoriaan

Toen Assange net in de ambassade zat, werd volgens Saenen al gespeculeerd hoe hij daar ooit uit kon komen. "Want hij kon daar natuurlijk niet altijd blijven." Als hij namelijk Brits grondgebied zou betreden, zou hij opgepakt mogen worden. "Er werd gezegd dat hij misschien met een helikopter naar Ecuador kon vluchten. Of via de ambassadepost, dat mag namelijk niet geopend worden."

Het liep toch anders. Ecuador verleende Assange destijds onderdak omdat het land toen problemen hadden met Amerika. De relatie tussen beide landen is intussen iets genormaliseerd.

De druppel

"De ambassade werd hem ook wel zat. Je kunt je voorstellen: hij heeft zeven jaar een kamer bezet gehouden. Hij kreeg daar te eten en moest sporten om fit te blijven. Hij liep ook een keer een longontsteking op, toen moest er een arts komen." Ecuador heeft ook laten weten dat Assange de voorwaarden had geschonden doordat hij politiek actief werd. "Dat was de druppel. Als je in de ambassade zit, dan moet je je stilhouden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore