Fentanyl en oxycodon

Duizenden doden in Canada door zware pijnstillers

11 april 2019 02:15 Aangepast: 11 april 2019 02:33
Verpakkingen van het pijnstillend opiaat oxycodon. Beeld © ANP

Ruim 10.000 mensen zijn sinds begin 2016 in Canada overleden door een overdosis zware pijnstillers zoals fentanyl en oxycodon. Die zijn veel sterker dan heroïne en morfine en bovendien verslavend. Ook in Nederland worden dit soort medicijnen steeds vaker gebruikt.

Vorig jaar stierven in de periode januari-september 3286 Canadezen door inname van een te grote hoeveelheid opioïden, zoals deze synthetische morfinevarianten worden genoemd. Dat blijkt uit cijfers die de gezondheidsautoriteiten in het Noord-Amerikaanse land ernstig verontrusten.

Geen zelfmoord

In 93 procent van de gevallen was het volgens Volksgezondheid een niet-gewilde dood. "Deze nieuwe gegevens zijn een brute herinnering aan het belang ons beleid te versterken om deze epidemie onder controle te krijgen'', zei een woordvoerster. 

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Ook in de VS heeft het gebruik van deze medicamenten onheilspellende vormen aangenomen. In andere landen, waaronder Nederland, groeit het probleem snel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander gebruikt vaker zware pijnstillers

Miljoen Nederlanders gebruikt opioïden 

In zeven jaar tijd is het aantal mensen in Nederland dat zware pijnstillers gebruikt, zogeheten opioïden, met 55 procent toegenomen. Niet alleen het gebruik steeg, maar ook de periode waarin ze worden gebruikt.

Zorgverzekeraars Nederland zei eerder dat uit onderzoek blijkt dat het aantal gebruikers in 2017 was toegenomen tot ruim een miljoen. In 2010 ging het nog om 650.000 mensen. 

'Zorgelijke ontwikkeling'

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) noemde de toename van het langdurig gebruik van zware pijnstillers in een eerder artikel een 'zorgelijke ontwikkeling'. Het genootschap heeft het advies aan de leden vorig jaar aangescherpt om te voorkomen dat opioïden onnodig of onnodig lang worden gebruikt.

"Huisarts, apotheker en behandelend medisch specialisten hebben, net als bij alle andere medicijnen, een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de patiënt goed voor te lichten over veilig gebruik van pijnstillende middelen'', zegt het genootschap.

Het kabinet kondigde eerder dit jaar maatregelen aan tegen de alarmerende toename van het gebruik van pijnstillers. Zo moet er meer aandacht komen voor andere pijnbestrijdingsmiddelen, moet iedereen een afbouwschema krijgen en mogen herhaalrecepten niet zomaar meer gegeven worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgwekkende stijging van aantal overdosissen met verslavende pijnstiller oxycodon

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgwekkende stijging van aantal overdosissen met verslavende pijnstiller oxycodon

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore