Homo Luzonensis

Nieuw ontdekte mensensoort bewijst: mens ontstond niet op één plek

10 april 2019 21:44 Aangepast: 10 april 2019 22:18
Een deel van het gebit van de Homo Luzonensis. Beeld © AFP

Na jarenlang graven en puzzelen zijn de wetenschappers eruit: de botresten die ze sinds 2007 hebben opgegraven op het Filipijnse eiland Luzon, vormen bij elkaar een onbekende mensensoort. Dat is nieuw bewijs voor de stelling dat mensen niet uit één soort zijn ontstaan, maar op verschillende plekken.

De nieuw ontdekte mensensoort heet Homo Luzonensis, naar de vindplaats. De botresten zijn ongeveer 50.000 jaar oud. Details over de opgravingen en het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Rechtop lopen

De nieuw ontdekte mens zou gemiddeld 1,20 meter groot zijn geweest. Het moet één van de eerste menselijke soorten zijn die rechtop heeft gelopen, blijkt onder meer uit een gevonden voetbotje. De resten zijn uitgegraven door onderzoekers uit Frankrijk, de Filipijnen en Australië.

De plek op de Filipijnen waar jarenlang is gegraven. De plek op de Filipijnen waar jarenlang is gegraven.

Lange tijd is gedacht dat de mens is voortgekomen uit één soort. Maar de vondsten op de Filipijnen spreken dat tegen. Er is steeds meer bewijs dat de menselijke evolutie niet langs een rechte lijn is verlopen.

Waar komt hij vandaan?

Naar aanleiding van de vondst worden nieuwe vragen gesteld. Hoe is de soort op het eiland terechtgekomen? Wie waren zijn voorouders? In 2007, aan het begin van de reeks opgravingen die leidden tot de andere vondsten, werd op hetzelfde eiland al eens een bot van 67.000 jaar oud ontdekt. Dat is vermoedelijk van dezelfde soort.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iedereen is een beetje Neanderthaler

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore