'Zo blij mee'

Afgedankte couveuses redden nu de levens van jonge dieren

10 april 2019 17:30 Aangepast: 10 april 2019 17:48
Vanaf nu kunnen de dieren opgevangen worden in deze couveuse. Beeld © Kevin de Cock

Jarenlang stonden ze in het ziekenhuis van Gent om de allerkleinste baby's warm te houden. Na hun trouwe dienst zijn ze nu overgedragen aan het Belgische opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. "Dit hadden we echt nodig."

Jaar in jaar uit stonden ouders in het Universitair Ziekenhuis van Gent te kijken naar hun pasgeboren baby, terwijl een couveuse het kind warm hield. Maar de apparaten zijn toe aan vernieuwing.

Vijf couveuses 

Daarom besloot het ziekenhuis vijf couveuses te schenken aan het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in het Belgische Beernem en Merelbeke. "We zijn hier heel erg blij mee", vertelt Kevin de Cock, coördinator van het centrum. "Vorig jaar hadden we een couveuse gekregen van een ander ziekenhuis, maar dit bleek nog te weinig te zijn. We kregen namelijk veel meer jonge dieren binnen dan we verwacht hadden."

De couveuses stonden eerst in het ziekenhuis in Gent. De couveuses stonden eerst in het ziekenhuis in Gent.

Jaarlijks gaat het om zo'n zesduizend gewonde dieren die Kevin samen met zijn collega's probeert op te lappen. Als ze weer gezond zijn, worden ze teruggezet in de natuur. 

Het gaat onder meer om haasjes, vogels, eekhoorns, egels en muizen. Soms zijn ze aangereden door een auto, vergiftigd of uit een nest gevallen. Door de couveuses kunnen de jonge dieren nu warm gehouden worden. 

Vroeger warmtekasten

Kevin: "Vroeger hadden we warmtekasten, maar hierin was het moeilijker om de temperatuur en de vochtigheidsgraad te regelen. Deze couveuses hadden we dus echt nodig."

Konijntjes in de couveuse. Konijntjes in de couveuse.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore