Sharia ingevoerd

D66 wil sultan Brunei Nederlandse onderscheiding afpakken

07 april 2019 12:36 Aangepast: 07 april 2019 13:06
Hassanal Bolkiah (tweede van rechts) tijdens een top in Zuid-Korea. Beeld © EPA

D66 wil een hoge Nederlandse onderscheiding die de sultan van Brunei eerder heeft gekregen, weer van hem afnemen. De partij is boos op het 'onverteerbare' nieuwe beleid van de sultan.

Het Aziatische staatshoofd voerde eind maart een reeks sharia-wetten in. Twee mannen die seks met elkaar hebben, kunnen daarvoor bijvoorbeeld nu de doodstraf door steniging krijgen. Bij diefstal kan een hand worden afgehakt.

Beatrix

"Terwijl LHBTI’ers worden bedreigd met steniging kan de sultan met het allerhoogste koninklijke metaal op zijn borst paraderen. Dat is onverteerbaar", reageert D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Het is de vraag of een onderscheiding zonder meer kan worden ingetrokken.

Toenmalig koningin Beatrix maakte de steenrijke sultan in 2013 Ridder grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Bij staatsbezoeken worden standaard de hoogste onderscheidingen uitgewisseld tussen de staatshoofden. Bij haar bezoek aan Brunei kreeg de sultan het Grootkruis, zoals de toenmalige koningin op haar beurt de hoogste onderscheiding kreeg van Brunei.

Onmenselijk

Er wordt internationaal vol afschuw gereageerd op het nieuws uit Brunei, en ook Nederland is bezorgd.

Onmenselijke straffen zijn het, liet minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken eind vorige week weten. De invoering van de straffen van de shariawetgeving zijn volgens hem een ernstige schending van de internationale mensenrechten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland zeer bezorgd over extreme straffen in Brunei

Formeel vragen

Blok roept Brunei op de straffen niet in te voeren. De minister sluit zich aan bij de oproep van de Verenigde Naties (VN). De VN-mensenrechtenchef tikte het Aziatische land al op de vingers voor de 'wrede en inhumane' wetgeving.

D66-Kamerlid Sjoerdsma wil dat Blok de ambassadeur van Brunei formeel moet vragen deze sharia-wetten in te trekken.

Toch lijkt het er niet op dat Brunei zich daar iets van aan zal trekken. Het land liet in een persbericht weten de wet in te voeren om 'daden te voorkomen die in strijd zijn met de islamitische leer'. Ook is het doel van de wet om mensen 'te onderwijzen, te respecteren en te beschermen'. 

Miniatuurvoorbeeld
Column:

Als je homo bent, ga ik je stenigen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore