Grote droogte

Zimbabwe kampt met groot tekort aan drinkwater

07 april 2019 11:26 Aangepast: 07 april 2019 11:27
Door het slechte regenseizoen is de meeste mais in Zimbabwe verwelkt. Beeld © EPA

In de delen van Zimbabwe die drie weken geleden niet door de cycloon Idai zijn getroffen, is een groot tekort aan drinkwater ontstaan. Door de grote droogte van de afgelopen maanden zijn de bassins met schoon water in het land nog maar maar amper gevuld.

Het Chiveromeer is de belangrijkste waterbron voor de hoofdstad Harare. Daar is het waterpeil nog op 60 procent van zijn gebruikelijke capaciteit, zegt Richard Kunyadini, de watermanager van Harare. De twee andere stuwmeren van de stad, Harava en Seke, zijn nog slechts voor 7 procent vol.

Voor bewoners van de hoofdstad betekent dat de toegang tot drinkwater nu nog maar een keer per week mogelijk is. De autoriteiten van Harare hebben sinds begin maart een nieuw waterrantsoeneringsprogramma ingesteld.

Overstromingen

De droogte in Harare staat in groot contrast met de problemen in het oosten van Zimbabwe. Drie weken geleden raasde cycloon Idai over een groot gebied dat Mozambique, Zimbabwe en Malawi trof. 843 mensen zijn om het leven gekomen. De meeste slachtoffers vielen in Mozambique.

De cycloon bracht hevige wind en veel regen mee. Dit zorgde voor overstromingen. Overheidsfunctionarissen zijn bang dat sommige dammen de druk van het water niet meer aan kunnen. Na de ramp is er op veel plaatsen te weinig schoon drinkwater. Ook is er een groot gevaar op cholera.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cycloon Idai kostte tot nu toe 843 mensen het leven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore