Deadline 12 april

May: hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat brexit niet doorgaat

07 april 2019 06:20 Aangepast: 08 april 2019 12:56
Beeld © ANP

De Britse premier Theresa May zegt dat hoe langer het duurt om tot een akkoord te komen met Labour over de brexit, hoe minder waarschijnlijk het is dat Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat.

Met een nieuwe verklaring probeert ze oppositiepartij Labour alsnog over de streep te trekken. "Het feit is dat de twee belangrijkste partijen het over twee zaken eens zijn: we willen allebei een einde maken aan het vrije verkeer, we willen allebei met een goede deal vertrekken, en we willen allebei banen beschermen", aldus May.

De deadline van 12 april komt snel dichterbij; een brexit zonder deal ligt op de loer. Het Lagerhuis heeft de brexitdeal die May's regering met Brussel heeft gesloten al een paar keer weggestemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

May wil brexit-uitstel tot 30 juni, moet dan meedoen aan EU-verkiezingen

Uitstel tot 30 juni

May had zich vanwege de brexitimpasse tot Labourleider Jeremy Corbyn gewend. Volgens The Sunday Times zou ze een douaneregeling met de EU willen sluiten om zo Labour aan boord te krijgen.

Ook heeft May eerder gevraagd om uitstel van de brexit tot 30 juni. Een no deal-brexit aanstaande vrijdag wordt hiermee dan voorkomen. 

Knopen doorhakken

Dinsdag vergaderen de ministers van EU-landen over de brexit, woensdagavond moeten de regeringsleiders knopen doorhakken op een extra EU-top in Brussel. Al langer klinkt de roep om de Britten meer tijd te geven om een chaotische harde brexit te voorkomen.

De Europese Unie heeft altijd gezegd dat als de Britten er niet voor 12 april uitkomen, ze mee moeten doen met de Europese verkiezingen van eind mei.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore