Te vroeg?

Geen 'Europese Unie' op nieuw Brits paspoort ondanks vertraging brexit

05 april 2019 23:44 Aangepast: 05 april 2019 23:44
Oude Britse paspoorten. Op de nieuwste versie ontbreken bovenaan de woorden 'European Union'. Beeld © EPA

De brexit is nog geen feit, maar de nieuwe Britse paspoorten die sinds deze week worden uitgegeven, hebben op de voorzijde niet langer de woorden 'European Union'. De productie liep vooruit op de oorspronkelijk geplande brexit-datum van 29 maart.

Verschillende ontvangers van een nieuw paspoort beklagen zich over de gang van zaken, schrijft de BBC op zijn website. "We zijn nog steeds lid van de EU", zegt een vrouw. "Ik was verrast dat de wijziging al is doorgevoerd terwijl we er nog deel van uitmaken."

Eerst oude opmaken

De oude voorraad EU-passen wordt wel gewoon opgemaakt, dus wie nu een nieuw paspoort bestelt, maakt kans op een oud model, zolang dat nog bij de uitgevende instantie in voorraad is.

Wat de Britten voorlopig nog herinnert aan de EU, is de bordeauxrode kleur van het omslag. Dat verandert eind volgend jaar, als de Britse overheid weer omschakelt naar donkerblauw – de kleur die Britse paspoorten hadden voordat het bordeauxrood in de hele EU werd voorgeschreven.

Waar voor je geld

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het opmaken van de oude voorraad 'de belastingbetaler waar voor zijn geld geeft'. Voor de geldigheid maakt het niet uit: dat is afhankelijk van de vervaldatum, niet van de vermelding van het EU-lidmaatschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

May wil brexit-uitstel tot 30 juni, moet dan meedoen aan EU-verkiezingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore