Na fatale crashes

Boeing schroeft tempo productie omstreden 737 Max omlaag

05 april 2019 22:41 Aangepast: 06 april 2019 08:11
Werknemers van Boeing onderzoeken een 737 MAX toestel. Beeld © AFP

Vliegtuigmaker Boeing schroeft het productietempo van het 737 Max-toestel terug omdat die wereldwijd allemaal aan de grond staan. De productie gaat van 52 vliegtuigen per maand naar 42.

De 737 Max staat aan de grond na twee dodelijke crashes met het type in korte tijd. Het vertragen van de productie zal nog niet leiden tot banenverlies bij het 737-programma, zegt Boeing. Verder wordt een speciale commissie opgetuigd om veiligheid en ontwerp van het vliegtuig te controleren.

Software-update

Boeing gaat nu met klanten en toeleveranciers in overleg om de financiële gevolgen op te vangen. Topman Dennis Muilenburg verklaarde dat de 737 Max veilig zal zijn voor bemanning en passagiers als de toestellen weer het luchtruim kiezen. Momenteel wordt door Boeing gewerkt aan een software-update en andere extra veiligheidsmaatregelen voor het vliegtuig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twijfels over eerste conclusies vliegtuigongeluk Ethiopian Airlines

Eerder deze week kwam uit een eerste rapport naar voren dat de piloten van het onlangs in Ethiopië verongelukte 737 Max-vliegtuig zich hielden aan de procedures van Boeing, maar dat ze het toestel niet onder controle konden houden. Bij deze ramp kwamen alle 157 inzittenden om.

In oktober vond een soortgelijk ongeluk plaats in Indonesië met net zo'n toestel, waarbij 189 mensen omkwamen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore