Ga naar de inhoud
Buitenland

May wil brexit-uitstel tot 30 juni, moet dan meedoen aan EU-verkiezingen

De Britse premier Theresa May. Beeld © AFP

De Britse premier Theresa May wil de brexit uitstellen tot 30 juni. Dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk mee zal doen aan de Europese Verkiezingen, als de Europese Unie haar verzoek goedkeurt.

May vraagt om het uitstel in een brief aan EU-president Donald Tusk. Een no deal-brexit op 12 april wordt hiermee dan voorkomen. Wel wil May de optie openhouden om de brexit eerder dan 30 juni te laten plaatsvinden. 

Uitstel de oplossing?

Politiek verslaggever Fons Lambie denkt niet de EU hier woensdag zomaar mee akkoord gaat. "Althans, niet met het uitstel dat nu op tafel ligt. Het is namelijk precies hetzelfde voorstel waar May eerder mee naar de Europese leiders kwam, en toen zeiden die: dit uitstel lost geen problemen op."

Dinsdag vergaderen de ministers van EU-landen over de brexit, woensdagavond moeten de regeringsleiders knopen doorhakken op een extra EU-top in Brussel.

No deal-brexit voorkomen

En nog langer uitstel heeft meer kans van slagen, zegt Lambie. Vanochtend liet EU-president Donald Tusk al weten het Verenigd Koninkrijk een flexibel uitstel aan te bieden. Die kan wat hem betreft oplopen tot twaalf maanden.

Landen als Nederland en Duitsland zouden volgens Lambie wel voor langer uitstel zijn, omdat zij - zeker gezien de nauwe handelsbanden met het VK - een no deal-brexit willen voorkomen. Maar Frankrijk en België willen de Britten liever een zo kort mogelijk deadline geven. 

Meer zeggenschap in ruil voor stem

Dat May toch weer om uitstel vraagt, heeft te maken met het politieke spel dat momenteel gespeeld wordt. "May wil nog altijd goedkeuring van het Britse parlement voor haar deal met de EU", zegt correspondent in Londen Anne Saenen. Hiervoor heeft ze deels de steun nodig van oppositiepartij Labour. 

Door meer tijd te 'kopen' bij de EU hoopt ze er alsnog uit te komen met oppositieleider Jeremy Corbyn. Door Labour meer zeggenschap te geven, hoopt May alsnog op hun stem te kunnen rekenen als ze haar deal voor een vierde keer in stemming zal brengen voor het Britse parlement. "Maar dat kost tijd", zegt Saenen. Gesprekken zijn gaande.

Chaos voorkomen

De deal die May met de EU sloot is drie keer voorgelegd aan haar parlement, en drie keer verworpen. Al langer klinkt daarom de roep om de Britten meer tijd te geven om een chaotische harde brexit te voorkomen.

De Europese Unie heeft altijd gezegd dat als de Britten er niet voor 12 april uitkomen, ze mee moeten doen met de Europese verkiezingen van eind mei. May zegt in haar brief aan Tusk dat ze de voorbereidingen voor die verkiezingen in gang zal zetten. "Al hoopt ze er voor die tijd alsnog uit te zijn", aldus Saenen.

Saenen spreekt wel van een 'halfbakken poging', want: "Van echt meedoen aan die verkiezingen lijkt nu geen sprake."

Een ode aan de Britten

03:10