Kindermisbruik

Undercover als sekstoerist op Filipijnen: 'Ik onderhandelde over seks met een kind'

05 april 2019 14:06 Aangepast: 05 april 2019 18:39
Beeld © Terre des Hommes

Voormalig RTL Nieuws-presentator Roelof Hemmen is undercover gegaan op de Filipijnen. Hij deed zich voor als sekstoerist om aan te tonen hoe makkelijk het is om minderjarige meisjes te misbruiken.

Hemmen is ambassadeur van hulporganisatie Terre des Hommes en ging voor die organisatie undercover als Jack, een Amerikaanse accountant. Via Facebook Messenger legde hij contact met ene Lynn, een Filipijnse vrouw die kinderen verhandelt. Ze vertelde Jack over wat er allemaal mogelijk is: laundry (codetaal voor orale seks) of zelfs cherry picking (ontmaagding).

'Ik wilde alleen maar weg'

Hemmen liet gisteravond beelden van zijn undercoveractie zien in Jinek. Te zien was dat Lynn een afspraakje voor Jack had geregeld met een 12-jarige maagd. Het uitonderhandelen van de afspraak heeft een diepe indruk gemaakt op Hemmen, net als de latere confrontatie met het meisje, ook al duurde die maar kort. Hemmen draaide zich in de deuropening weer om.

"Je ziet op de beelden dat ze haar schouder al ontbloot op het moment dat ze mijn voetstappen op de trap hoort. Een paar tellen kijkt zo'n meisje van 12 in de ogen van een man van middelbare leeftijd. Om dat mee te maken is verschrikkelijk, walgelijk en vervuilend voor de ziel."

Seksuele uitbuiting van jongere kinderen is een enorm probleem op de Filipijnen, maar de overheid doet er nauwelijks iets tegen, zegt Terre des Hommes. Wel is al het beeldmateriaal Hemmens undercoveractie overgedragen aan de Filipijnse politie. Dat heeft ertoe geleid dat een pooier en diens partner zijn opgepakt. Lynn loopt nog vrij rond.

'Hoeveel meer bewijs heb je nodig?'

"Ik weet niet wat de afweging van de Filipijnse politie daarin is geweest, maar hopelijk gebeurt het op een later moment alsnog", zegt Hemmen. "Ze is bij wijze van spreken met haar handen in de cocaïne betrapt. Hoeveel meer bewijs heb je nodig?"

Volgens informatie van Terre des Hommes heeft Lynn haar activiteiten gestaakt na de aanhouding van een andere kinderpooier. Negen slachtoffers van kindermisbruik zijn op een geheime locatie ondergebracht.

Roelof Hemmen was jarenlang presentator van RTL Nieuws. Roelof Hemmen was jarenlang presentator van RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore