Buitenland

'Tusk wil Verenigd Koninkrijk een flexibel uitstel van de brexit geven'

05 april 2019 09:34 Aangepast: 05 april 2019 09:37
De Britse premier Theresa May en EU-president Donald Tusk. Beeld © Getty Images

EU-president Donald Tusk wil het Verenigd Koninkrijk een flexibel uitstel aanbieden voor de brexit. Die kan wat hem betreft oplopen tot twaalf maanden.

Dat melden bronnen aan de BBC. Het land kan een jaar nemen om op een ordelijke manier uit de EU te vertrekken. Lukt het om eerder tot goede afspraken te komen, dan kan het VK eerder de EU verlaten.

Tusk zal het idee bespreken bij de ingelaste EU-top van komende week, melden de bronnen. De leiders van de EU-landen moeten dan instemmen met zijn voorstel.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Hoe wapen je je als bedrijf tegen de brexit?

Uitstel onvermijdelijk

Dat er uitstel komt, lijkt bijna onvermijdelijk. Vooralsnog stevent het VK af op een harde brexit op 12 april, tenzij het Lagerhuis voor die tijd nog tot overeenstemming komt over een deal. Een no deal-scenario wordt zowel door de EU als het VK gezien als een ongewenst scenario, met negatieve gevolgen voor bedrijven en verwachte problemen bij havens.

De verwachting is dat Theresa May in de komende dagen sowieso om uitstel zal vragen, nadat haar deal afgelopen week voor de derde keer werd weggestemd, en het Lagerhuis in meerderheid stemde voor uitstel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore