Schending mensenrechten

Europees Hof: Rusland moet informatie geven over MH17

04 april 2019 20:26 Aangepast: 04 april 2019 20:30
Het wrak van vlucht MH17 Beeld © ANP

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Rusland om informatie gevraagd over vlucht MH17. Dat heeft het Hof bekendgemaakt. 380 nabestaanden uit 14 landen zijn bij het hof een procedure tegen Rusland begonnen. Onder hen zijn ook Nederlandse nabestaanden.

Het hof in Straatsburg oordeelt of aangesloten landen zich aan het Europees mensenrechtenverdrag houden. Rusland is één van de landen die het verdrag heeft ondertekend. Procedures bij het hof  duren vaak jaren.

Recht op leven

De nabestaanden willen Rusland vervolgen voor het schenden van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. In het verdrag is het recht op leven (artikel 2) opgenomen. Dat zouden de Russen hebben geschonden door vlucht MH17 neer te halen, blijkt uit de zaak van de nabestaanden. Daarnaast vinden ze dat Rusland niet meewerkt met het onderzoek.

Rusland ontkent tot nu toe elke betrokkenheid. Vlucht MH17, een Boeing van Malaysia Airlines, werd op 17 juli 2014 boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne neergeschoten. Dat gebeurde met een Buk-raket. Er kwamen bij de ramp 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel was onderweg van Nederland naar Maleisië.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staatsaansprakelijkheid MH17: Eerste gesprekken tussen Nederland, Australië en Rusland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore