Eén stem verschil

Lagerhuis dwingt Theresa May om uitstel van brexit te vragen

04 april 2019 01:01 Aangepast: 04 april 2019 09:26
Beeld © AFP

Het Britse Lagerhuis heeft met één stem meerderheid een wetsvoorstel aangenomen dat premier Theresa May dwingt om opnieuw uitstel van de brexit aan te vragen. Hiermee moet een no deal-brexit op 12 april voorkomen worden.

In totaal stemden 313 Lagerhuisleden voor en 312 parlementariërs tegen het wetsvoorstel. Het Hogerhuis moet er nu ook mee instemmen. En dan is het nog aan de Europese Unie om in te stemmen met een verzoek tot langer uitstel. Volgende week komen de Europese leiders bijeen om hierover te praten.  

May wil ten koste van alles een brexit zonder deal vermijden. Zij liet deze week weten de deadline van 12 april uit te willen stellen, maar wel zo kort mogelijk. May wil in ieder geval een brexit voor 22 mei, want anders moet het Verenigd Koninkrijk meedoen aan de Europese verkiezingen.

 

Vier keer scheepsrecht?

Het Lagerhuis had vorige maand al in meerderheid besloten dat er geen no deal-brexit mag komen, maar dat was in een stemming die als advies wordt opgevat en die de regering geen verplichtingen oplegt. 

De deal van May is al drie keer eerder weggestemd door het Britse parlement. In de komende week wordt er waarschijnlijk weer, voor de vierde keer, gestemd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse parlement zoekt opnieuw naar brexituitweg

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Juncker: 'Ons geduld met de Britten raakt op'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore