Buitenland

Britse parlement zoekt opnieuw naar brexituitweg

01 april 2019 17:16 Aangepast: 01 april 2019 18:22
Een debat in het Lagerhuis. Beeld © AFP

In het Lagerhuis wordt vanavond voor de zoveelste keer over de brexit gestemd. Niet over de deal van premier May, maar over de eigen ideeën van het parlement. Vorige week probeerde de volksvertegenwoordiging dat ook al, toen werd nergens een meerderheid voor gevonden.

Vandaag is het dus tijd voor poging twee. Omdat de brexitdeal van May tot driemaal toe is verworpen, wil het parlement zelf meer grip krijgen op het proces en voorstellen indienen.

Niet bindend

Als er een meerderheid voor een van de voorstellen wordt gevonden kan dat het makkelijker maken om uit de impasse te komen, maar er wordt niets definitief besloten. De moties die vandaag worden ingediend zijn namelijk niet bindend. Wat er precies mee gaat gebeuren is hoe dan ook nog niet duidelijk.

Een van de opties is dat als een van de moties een meerderheid haalt, parlementariërs op een later moment weer kunnen kiezen tussen de deal van May (nogmaals) en het voorstel uit het parlement dat de meeste steun krijgt.

Wat zijn de opties?

Motie C: Douane-unie

De motie eist dat in de tekst van een brexitdeal het voornemen opgenomen wordt om in een permanente douane-unie met de EU te blijven. Dat betekent dat er geen grenscontroles op goederen hoeven plaats te vinden, er geen importtarieven gelden op goederen tussen de EU en het VK en dat het VK zich aan veel EU-productregels moet blijven houden.

Bovendien kan het VK dan niet op eigen houtje vrijhandelsverdragen afsluiten, omdat de douane-unie vereist dat alle landen in de douane-unie dezelfde importtarieven voor landen daarbuiten hanteren. Dit gaat nadrukkelijk tegen de rode lijnen van de regering-May in, maar lijkt toch kansrijk: vorige week werd het voorstel met slechts 6 stemmen verschil verworpen. 265 voor en 271 tegen.

Motie D: Noorwegen (+)

Een voorstel voor een zeer zachte brexit. Het VK zou onderdeel worden van de Europese Economische Ruimte en dus onderdeel blijven van de Europese eenheidsmarkt. Dat gaat ver, het houdt namelijk in dat vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal in stand blijft.

Ook blijft het VK dan jaarlijks betalen aan de EU om onderdeel van de interne markt te mogen blijven. Bovendien willen de indieners van deze motie dat er vergaande douane-afspraken worden gemaakt met de afspraak dat het VK dezelfde importtarieven voor landen buiten de EU hanteert als de EU.

Ook dit voorstel is al eerder geprobeerd. Toen werd het riant weggestemd: 283 leden waren tegen, 189 waren voor. Dat kon vanavond wel eens anders zijn, het plan heeft de officiële steun van de Labourpartijleiding gekregen. 

Motie E: Tweede referendum

Geen enkele deal wordt definitief goedgekeurd tot het volk zich er in een referendum over uit heeft kunnen spreken. Kort en krachtig, en zeker een serieuze optie. Vorige week werd dit voorstel weggestemd met slechts 295 tegen 268 stemmen.

Motie G: alle macht naar het parlement

Een complex voorstel: als er twee dagen voor de brexitdeadline geen goedgekeurde deal ligt, moet er direct nieuw uitstel worden gevraagd. Als er een dag later nog geen deal is moet het parlement opnieuw stemmen of het dan maar zonder deal uit de EU wil stappen.

Als het parlement (weer) tegen no-deal stemt, moet de regering volgens het voorstel direct 'artikel 50' intrekken, en dus de brexit stoppen. Daarna moet er een nieuw plan worden verzonnen en vervolgens moet eerst worden onderzocht of dat plan op steun van de EU en het parlement kan rekenen. 

Als dat plan er ligt moet er een nieuw referendum worden gehouden met als vraag: de nieuwe deal of definitief geen brexit.

Het debat begint om 19.00 uur Nederlandse tijd en duurt tot 21.00 uur. Daarna volgen de stemmingen.

Waar zijn moties A, B, F en H gebleven?

Deze moties zijn door de voorzitter van het Lagerhuis afgewezen en worden niet in stemming gebracht. 

Motie A: wilde de brexitdeal zodanig aanpassen dat de Britten eenzijdig uit de backstop zouden kunnen stappen, dat is de noodregeling om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden. Dat is al talloze keren geprobeerd door de regering-May maar de EU is glashelder dat dit nooit gaat gebeuren. Dat zag ook voorzitter Bercow, en dus werd het voorstel niet toegelaten.

Motie B: roept op tot een harde brexit als er op de deadlinedag van 12 april nog geen deal is. Omdat dit sowieso al het geval is als er niet wordt ingegrepen, vond Bercow deze motie onnodig.

Motie F: tweede referendum om no-deal te voorkomen. Dit zou alleen relevant worden als een no-deal-scenario onafwendbaar zou worden op een bepaald moment.

Motie H: de Noorwegen-optie, vernoemd naar de deal die Noorwegen heeft met de EU. Deze optie lijkt erg op Motie D, met minder details.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore