Verkiezingen Turkije

Erdogan verliest grote steden: 'Bijzonder, maar hij heeft touwtjes nog stevig in handen'

01 april 2019 12:42 Aangepast: 01 april 2019 15:11
Een supporter van Erdogan in Istanbul. Beeld © EPA

Het is geen politieke aardverschuiving, maar de uitslag van de verkiezingen in Turkije is 'best bijzonder'. Dat zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens.

Voor het eerst in jaren verliest de partij van president Erdogan, de partij Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK), in belangrijke gemeentes. 

In de hoofdstad Ankara bijvoorbeeld, met ruim 5 miljoen inwoners de tweede stad van het land. Daar haalde de partij van Erdogan 48 procent van de stemmen, tegen 50 procent voor de oppositie. "Ankara is het Den Haag van Turkije", zegt Olaf Koens. "Daar woont een grote rijkere middenklasse. Dat zijn mensen die het helemaal gehad hebben met Erdogan."

Ook in andere grote steden in Turkije met een wat rijkere middenklasse verloor de AK-partij, zoals in de steden Antalya, Mersin en Adana. De oppositiepartij CHP ging er met de winst vandoor. In de grootste stad Istanbul, waar de politieke carrière van Erdogan begon, worden de stemmen nog geteld. De AK-partij en CHP gaan daar nek-aan-nek.

Erdogan heeft alle touwtjes in handen

"Je moet het wel in perspectief plaatsen", zegt de correspondent. "Het gaat hier om lokale verkiezingen. Het is geen politieke aardverschuiving. Erdogan heeft de afgelopen jaren alle macht naar zich toegetrokken en heeft nog steeds de touwtjes in handen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Erdogan verliest Ankara bij Turkse gemeenteraadsverkiezingen

Toch noemt Koens de uitslag 'best bijzonder', vooral als je bedenkt dat de oppositiepartijen in Turkije totaal geen ruimte hebben om campagne te voeren. "In Turkije zijn geen vrije verkiezingen zoals wij die kennen. De stembusgang verloopt weliswaar redelijk eerlijk, maar de campagne niet. Erdogan heeft vrijwel alle media onder controle."

De correspondent stelt dat Turkije een heel verdeeld land is geworden. "In Nederland kun je als liberaal kiezen uit meerdere partijen. In Turkije draaien de verkiezingen alleen nog om de vraag: ben je vóór of tegen Erdogan?"

Trucje

Dat Erdogan minder populair is geworden, komt onder andere door de verslechterende economie. Als die situatie zo blijft, als het leven voor veel mensen onbetaalbaar wordt, zullen de problemen voor Erdogan groter worden, verwacht Olaf Koens. "Erdogan doet er alles aan om zijn achterban tevreden te houden, onder andere door groente en fruit heel goedkoop aan te bieden op de markt. Maar dat is een trucje, daar kan hij niet eeuwig mee doorgaan."

Nee, dit is geen Photoshop: Turks dorp telt honderden verlaten kastelen

Door de economische malaise in Turkije liggen ook bijzondere bouwprojecten stil.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore