30 procent van de stemmen

Komiek aan de leiding bij presidentsverkiezingen Oekraïne

31 maart 2019 20:06 Aangepast: 31 maart 2019 22:30
Volodimir Zelenski leidt met 30 procent van de stemmen. Beeld © Getty Images

De 41-jarige Volodimir Zelenski is de grote winnaar te worden van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne. De acteur en komiek krijgt ruim 30 procent van de stemmen.

De huidige president Petro Porosjenko eindigt tweede met ruim 17 procent. Ex-premier Joelia Timosjenko eindigde met 14 procent op de derde plaats.

Tweede stemronde

Omdat niemand meer dan de helft van de stemmen krijgt, volgt op 21 april een tweede stemronde tussen Zelenski en Porosjenko. De winnaar daarvan mag zich president van Oekraïne noemen. De officiële uitslag van de verkiezingen wordt maandag bekendgemaakt.

"Dit is pas een eerste stap in de richting van de overwinning. We kunnen niet ontspannen achterover leunen," zei de 41-jarige Zelenski aan supporters na het sluiten van de stembussen.

'Harde les'

Porosjenko omschreef zijn tweede plaats als een "harde les" voor zichzelf en de regering. "Ik voel geen euforie bij deze uitslag. We moeten aan het werk om onze fouten te verbeteren," zei Porosjenko.

Oekraïne is een van de meest corrupte land van Europa en voor veel kiezers was de welig tierende corruptie dan ook het belangrijkste thema. Het land worstelt met zijn relaties met Rusland en hoopt op lidmaatschap van de EU, maar heeft grote economische problemen.

Corruptie aanpakken

Van de bestrijding van de corruptie is volgens veel kiezers onder Porosjenko niet veel terechtgekomen. Zelenski beloofde juist die corruptie aan te willen pakken.

Porosjenko kwam in 2014 aan de macht na een door Europa en de VS gesteunde machtswisseling, waarbij de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj werd afgezet.

Komiek Volodimir Zelensk op kop in presidentiële race Oekraïne:

Het zou zomaar kunnen dat een komiek de nieuwe president van Oekraïne wordt. Volodomir Zelenski is volgens alle opiniepeilers torenhoog favoriet. En dat met nul politieke ervaring. 'Iemand met humor is slim''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore