Kus op achterhoofd

Oud-vicepresident Biden beschuldigd van ongewenste intimiteit

30 maart 2019 19:20 Aangepast: 30 maart 2019 19:20
Joe Biden Beeld © EPA

Een voormalig Amerikaanse politica beschuldigt Joe Biden ervan dat hij haar in 2014 ongewenst heeft aangeraakt en een kus op haar achterhoofd heeft gegeven. Biden was toen vicepresident onder Barack Obama. "Het ging zo snel, ik begreep niet wat er gebeurde."

De beschuldiging komt van Lucy Flores, die destijds in het parlement zat van de Amerikaanse staat Nevada. De zaak komt volgens de krant New York Times naar buiten nu Biden bekend wil maken of hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen in 2020. 

Moeilijk

Op Twitter zegt Flores dat het ongelooflijk moeilijk was om ermee naar buiten te komen, maar dat ze het noodzakelijk vond. "Het duurde een tijd voordat ik de woorden vond voor het verhaal dat ik wil vertellen." Ze schreef een essay over het voorval in het tijdschrift The Cut.

Het zou zijn gebeurd toen de voormalige vicepresident tijdens een verkiezingsbijeenkomst langskwam om haar te steunen toen ze adjunct-gouverneur van Nevada wilde worden. Flores was aanvankelijk vereerd, zegt ze.

Handen op schouders

Maar net voordat ze het podium op wilde lopen, voelde ze twee handen op haar schouders en bevroor ze, schrijft ze. "Waarom raakt de vicepresident van de Verenigde Staten me aan?", vraagt ze zich af. "Ik voelde hem dichterbij komen. Hij leunde naar voren en rook aan mijn haar. Ik was gekrenkt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee verdachte pakketten gevonden voor Joe Biden

Daarna zou Biden een 'grote, langzame kus' op haar achterhoofd hebben gegeven. Flores voelde zich vies, schrijft ze. "De vicepresident raakte me aan op een manier waarop alleen goede vrienden, familie of geliefden dat mogen doen. En ik voelde me machteloos om er iets tegen te ondernemen."

Niet herinneren

In een verklaring laat een woordvoerder van Biden weten dat de oud-vicepresident zich het voorval niet kan herinneren. "Hij en zijn staf hebben toen en ook daarna nooit het idee gehad dat mevrouw Flores zich ongemakkelijk heeft gevoeld. Maar ze heeft alle recht om haar herinneringen en reflecties te delen. Dat ze dat kan doen, is een belangrijke stap vooruit in onze samenleving."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore