Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Livevideo

Strengere regels op Facebook na aanslag Christchurch

30 maart 2019 08:00 Aangepast: 30 maart 2019 12:16

Facebook gaat de regels voor gebruikers om live te gaan op hun platform aanscherpen. De maatregelen worden genomen nadat de dader van de aanslag in Christchurch, Brenton Tarrant, zijn daden live had uitgezonden via Facebook. Hij schoot vijftig moskeebezoekers dood.

Facebook stuurde een brief naar de krant de New Zealand Herald. Topvrouw Sheryl Sandberg schreef dat iedereen bij het platform 'stilstaat bij de slachtoffers, hun families, de moslimgemeenschap en heel Nieuw-Zeeland'. "Het is zeer tragisch als mensen vanwege hun geloof met geweld te maken krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook schrapt 1,5 miljoen video's aanslagen Nieuw-Zeeland

'Terechte kritiek'

Ze stelt dat veel mensen terecht kritiek hebben geleverd op hoe onlineplatforms zoals Facebook werden gebruikt tijdens de aanslag om de gruwelijke daad van Tarrant te verspreiden. "Gelijk na de aanslag hebben we de accounts van de dader op Facebook en Instagram verwijderd en hebben we zijn livevideo weggehaald. Veel mensen vinden dat we meer hadden moeten doen en we zijn het daarmee eens."

Facebook zal onder meer gaan onderzoeken of het mogelijk is om Facebook Live te verbieden voor gebruikers die zich eerder hebben misdragen. Ze willen ook bekijken hoe bewerkte video's met geweld sneller herkend kunnen worden, zodat verspreiding voorkomen kan worden.

'Samen haat bestrijden'

De livevideo van Tarrant werd na de aanslag namelijk vaak gemonteerd voordat het gedeeld werd, zodat de computersystemen van Facebook de video niet herkenden. Facebook ontdekte meer dan 900 verschillende video's. "Mensen met slechte bedoelingen zullen altijd proberen onze veiligheidsmaatregelen te omzeilen. Daarom moeten we samenwerken om haat te bestrijden, waar en wanneer het ook voorkomt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore