Buitenland

Brexitdeal weer in stemming gebracht met een truc

28 maart 2019 14:36 Aangepast: 29 maart 2019 07:02
Een voorstander van brexit. Beeld © EPA

De brexitdeal van premier May wordt vrijdag voor de derde keer in stemming gebracht in het Britse Lagerhuis, nadat hij al twee keer met een vernietigende meerderheid is verworpen. Maar er zit een addertje onder het gras: het lijkt erop dat May een deel eraf heeft geknipt.

De brexitdeal waarover de parlementariërs tot nu toe hebben gestemd bestond namelijk eigenlijk uit twee delen: de echte scheidingsovereenkomst én een politieke verklaring. Dat tweede deel lijkt May vrijdag niet in stemming te gaan brengen. 

Vreemd genoeg is het niet helemaal duidelijk waarover vrijdag gestemd gaat worden. Uit de verwoording van de regering lijkt het erop dat er niet over de politieke verklaring wordt gestemd. Een minister zegt tegen de BBC te verwachten dat er dus inderdaad alleen over de scheidingsdeal wordt gestemd, maar een andere minister zegt geen idee te hebben waar er vrijdag over wordt gestemd.

Twee delen

In de 'echte' deal wordt geregeld hoeveel de Britten nog moeten betalen aan de EU, wat de rechten zijn van burgers na de brexit én de backstop: de gehate verzekeringspolis die ervoor moet zorgen dat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland open blijft.

Daarnaast zat in het pakket dus ook nog de politieke verklaring, waarin een zeer ruwe schets wordt gegeven van hoe de EU en het VK hun toekomstige relatie zien. Door dat deel niet in stemming te brengen zou May twee dingen kunnen bereiken.

Conflict met voorzitter Lagerhuis

In de eerste plaats lost het een conflict met de voorzitter van het parlement op, John Bercow. Die zei dat de motie van May om de deal goed te keuren niet nogmaals ongewijzigd ingediend mag worden. Als de verklaring eraf wordt geknipt, is het voorstel substantieel anders en kan er dus opnieuw over gestemd worden.

Bovendien hoopt May wellicht dat in ieder geval een deel van oppositiepartij Labour nu wel in wil stemmen, omdat zij vooral problemen hadden met de politieke verklaring. De linkse oppositie wil namelijk een veel nauwere band met de EU houden dan werd geschetst in die verklaring.

Hoop lijkt onterecht

Voorlopig lijkt het er trouwens niet op dat die hoop terecht is. Een woordvoerder van Labour liet woensdag al aan het FT weten dat de partij niet voor een 'geblinddoekte' brexit kan stemmen. Met andere woorden: ze stemmen niet voor de brexit als ze niet weten waar het naartoe gaat.

Daarmee heeft het er alle schijn van dat de nieuwste poging van May bij voorbaat gedoemd is om te mislukken. Woensdagavond bleek namelijk al dat de Noord-Ierse gedoogpartner van Mays regering, de DUP, vasthoudt aan een tegenstem tegen de deal. Daardoor zullen ook tientallen Conservatieve parlementariërs hun verzet volhouden.

Voor de DUP en de rebellerende Conservatieven zal de truc van May niets uithalen, want zij hebben juist fundamentele bezwaren tegen de backstop en die is dus onderdeel van de uittredingsdeal die in ieder geval weer in stemming zal worden gebracht.

Hoe nu verder?

Als vrijdag de deal weer in stemming wordt gebracht begint er weer een heel nieuw spel met vele mogelijk uitkomsten. Áls de deal, als bij wonder, toch wordt goedgekeurd is het eenvoudig: dan vindt de brexit plaats op 22 mei, waarna er een overgangsperiode ingaat om de toekomstige relatie in relatieve rust te kunnen uitonderhandelen.

Wordt de deal weer weggestemd, dan is alles onzeker. In het schema hieronder zie je de meest waarschijnlijke opties.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore