'Totale chaos'

Ook alternatieve opties brexit stuk voor stuk verworpen

27 maart 2019 22:46 Aangepast: 28 maart 2019 09:12
Theresa May vandaag in het Lagerhuis. Beeld © EPA

Een stemming in het Britse Lagerhuis over acht brexit-scenario's heeft niet geleid tot meer duidelijkheid. Geen enkele optie kon rekenen op de steun van een parlementaire meerderheid.

De uitkomst van de 'indicatieve' stemming was niet bindend. Het gaf het verdeelde Lagerhuis de kans om te laten zien welke brexit-uitkomst wel op steun zou kunnen rekenen. Lagerhuisleden stemden tegen alle opties, waaronder een brexit zonder deal en nauwere banden met de EU dan de regering wil.

"Totale chaos", schetst correspondent Anne Saenen de vertoning in het Lagerhuis. Het onderstreept dat de Britse politiek in een diepe crisis verkeert, zegt ze. "Er is nooit goed nagedacht over wat de brexit precies betekent en nu blijkt dat iedereen daar een ander beeld bij heeft."

De beelden zijn opmerkelijk:

Nieuwe poging

De politici krijgen maandag naar verwachting weer de kans om hun mening te geven over alternatieve brexituitkomsten. Premier Theresa May probeert ondertussen haar eigen brexitdeal te redden. De conservatieve leider is bereid voortijdig op te stappen om de overeenkomst door het Lagerhuis te krijgen. Dat heeft de deal al twee keer afgewezen.

Daarbij heeft May er 'alles aan gedaan' om een meerderheid achter haar deal te krijgen, zegt Saenen. "En dat is tot nu toe niet gelukt, ook niet nu ze belooft op te stappen. Er zijn wel wat politieke figuren overstag gegaan, zoals Boris Johnson, maar of dat straks wél tot een meerderheid gaat leiden, weten we niet."

Weinig vertrouwen

Veel Britse burgers zijn de aanhoudende politieke impasse over de brexit beu. Ook woensdag verzamelden zich weer pro- en antibrexitbetogers bij het parlementsgebouw in Londen. Beide kampen hebben iets gemeen: weinig vertrouwen in het vermogen van de Lagerhuisleden een uitweg te vinden uit de politieke crisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse premier May: 'Ik stap op na goedkeuring brexitdeal'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore