Buitenland

Britse premier May: 'Ik stap op na goedkeuring brexitdeal'

27 maart 2019 18:57 Aangepast: 27 maart 2019 21:01
Beeld © ANP

Theresa May belooft dat ze opstapt als premier als het Britse Lagerhuis alsnog instemt met de brexitdeal die zij uitonderhandelde met de Europese Unie. Die deal werd tot twee keer toe kansloos verworpen in het Lagerhuis.

May deed haar belofte tijdens een bijeenkomst met partijgenoten. "Ik ben bereid eerder met deze baan te stoppen dat ik van plan was, om het juiste te doen voor ons land en onze partij", zei May volgens een verklaring van haar woordvoerder. 

Het lijkt een ultieme poging om de deal door het Britse Lagerhuis te loodsen die daar al tot twee keer toe werd afgewezen. Vrijdag zou May haar brexitdeal opnieuw voor willen leggen.

Vorige week zei parlementsvoorzitter John Bercow nog dat het parlement niet nog een keer mag vragen om nog een derde keer over precies hetzelfde voorstel te stemmen. 

Tweede fase

Hoewel May geen exacte datum noemde voor haar mogelijke vertrek, laat ze duidelijk blijken dat ze nog vóór de volgende onderhandelingsfase het veld wil ruimen. "Ik weet dat er gevraagd wordt om een nieuwe aanpak en nieuw leiderschap in de tweede fase van de onderhandelingen. Ik zal dat niet in de weg staan."

Het is dan aan de nieuwe premier om de daadwerkelijke brexit verder vorm te geven. Want de politieke- én de handelsrelatie tussen de Britten en de Europese Unie moet binnen twee jaar na het sluiten van de deal uitgewerkt zijn. 

Vinden opvolger kan even duren

Hoe snel er een opvolger voor May als leider van de Conservatieven is, hangt onder meer af van hoe snel zij opstapt. Als de premier vrijdag steun vindt voor haar brexitdeal en direct ontslag neemt, dan kan op zijn vroegst begin juni een opvolger worden aangewezen, meldt de BBC

Als May wacht tot 22 mei, de nieuwe brexitdatum die werd afgesproken op de top van Europese leiders, dan duurt het zeker tot halverwege juli tot de Conservatieven een nieuwe leider hebben. 

Parlement wil brexitmacht grijpen

Het Lagerhuis debatteert en stemt vanavond over de verdere verloop van de brexit. ​​​​​​ Daarbij worden ook alternatieven van het voorstel van May besproken en in stemming gebracht. Die stemmingen zijn niet-bindend: de regering hoeft een voorstel niet uit te voeren waar een meerderheid voor is. 

Miniatuurvoorbeeld
Parlementair circus

Brits parlement wil brexitmacht grijpen: dit staat er op het spel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore