'Inbreuk op internationaal recht'

Vier kinderen, drie volwassenen dood door raket op ziekenhuis Jemen

27 maart 2019 01:19 Aangepast: 27 maart 2019 11:59
Een gewond meisje in een ziekenhuis in de Jemenitische hoofdstad Sanaa (archieffoto) Beeld © AFP/Mohammed Huwais

Zeven mensen, onder wie vier kinderen, zijn omgekomen doordat een ziekenhuis in Jemen werd getroffen bij een luchtaanval. Acht mensen raakten gewond, twee mensen worden vermist.

De organisatie Save the Children, die het hospitaal steunt, heeft dat gisteren laten weten. De raket trof volgens Save the Children een benzinestation voor de ingang van het ziekenhuis. Net toen veel medewerkers en patiënten arriveerden aan het begin van een drukke dag.

Het gaat om een ziekenhuis in het noordwesten van het land, 100 kilometer van de stad Saada.

37 kinderen

"Onschuldige kinderen en medisch personeel hebben hun leven verloren in wat lijkt op een willekeurige aanval op een ziekenhuis in een dichtbevolkt gebied. Aanvallen zoals deze vormen een inbreuk op het internationaal recht", zei Helle Thorning-Schmidt, hoofd van de organisatie. Thorning-Schmidt noemt Jemen 'de ergste plek op aarde om een kind te zijn'.

Eerder deze week maakte Save the Children bekend dat er gedurende het afgelopen jaar elke maand zo'n 37 kinderen zijn omgekomen of gewond geraakt door buitenlandse bommen.

Vier jaar

Het was dinsdag vier jaar geleden dat de oorlog in Jemen begon. De Houthi's hebben grote delen van het land in handen terwijl een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië onder andere met luchtaanvallen de rebellen probeert te verdrijven.

Zo'n 24 miljoen Jemenitische burgers, bijna 80 procent van de bevolking, hebben hulp nodig volgens een onderzoek van Yemen Data Project. Volgens de organisatie heeft de oorlog het leven gekost aan meer dan 8000 burgers, onder wie bijna 1300 kinderen.

Kinderen in Jemen leven van vuilnis: 'We hebben niets, helemaal niets'

De burgeroorlog in Jemen maakt het leven vrijwel onmogelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore